Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (4/3) ότι οι συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνεχίζονται παρά την απόφαση του Ισραήλ να απέχει από τις συνομιλίες που συνεχίζονται στο Κάιρο.

Ads

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον απαίτησε από τον σύμμαχό της Ισραήλ να διευκολύνει την κατάσταση για τους ανθρώπους της Γάζας που υποφέρουν εξαιτίας του πεντάμηνου πολέμου και του ισραηλινού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, το Ισραήλ δεν προσήλθε στις συνομιλίες για εκεχειρία, επειδή η Χαμάς αρνήθηκε το αίτημά του να δώσει λίστα με τα ονόματα όλων των ομήρων που είναι ζωντανοί.

Η Χαμάς από την πλευρά της έχει πει ότι θα δώσει τη λίστα μόνο όταν συμφωνηθούν οι όροι.

Ads

«Οι συνομιλίες στο Κάιρο συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, ανεξάρτητα από το αν η αντιπροσωπεία της κατοχής είναι παρούσα στην Αίγυπτο», δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον, η οποία είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και βασικός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία για εκεχειρία για την περίοδο του Ραμαζανιού είναι εφικτή, καθώς περιμένει μόνο την έγκριση της Χαμάς.

«Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Λοιπόν, υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι. Και όπως έχουμε πει, η Χαμάς πρέπει να συμφωνήσει», δήλωσε την Κυριακή η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

«Ας πετύχουμε κατάπαυση του πυρός. Ας επανενώσουμε τους ομήρους με τις οικογένειές τους. Και ας προσφέρουμε άμεση ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας», πρόσθεσε η ίδια.

Αλλάζουν τόνο οι ΗΠΑ

Σε ομιλία που σηματοδοτεί προφανή αλλαγή τόνου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ η Καμάλα Χάρις χρησιμοποίησε έντονους χαρακτηρισμούς για να καλέσει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να διευκολύνει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και η ανθρωπιά μας μάς υποχρεώνει να δράσουμε», ανέφερε.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξήσει σημαντικά τη ροή της βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», πρόσθεσε.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες αμφισβήτησε τον αμερικανικό ισχυρισμό ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυσης πυρός, την οποία εμπόδιζε η Χαμάς.

Υποστήριξε ότι η θέση αυτή αποσκοπεί στην εκτροπή της ευθύνης σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν, αναφέρει το Reuters.

«Η παλαιστινιακή αντίσταση, με επικεφαλής τη Χαμάς, έχει δείξει την απαραίτητη ευελιξία, αλλά ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον λαό της και να επιτύχει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από τους Παλαιστινίους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η πρόταση που συζητείται είναι για κατάπαυση του πυρός, διάρκειας περίπου 40 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει περίπου 40 από τους περισσότερους από 100 ομήρους που εξακολουθεί να κρατά, σε αντάλλαγμα για περίπου 400 κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Επιπλέον, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από περιοχές, θα επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα επιτραπεί επίσης στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.