Αντιαρματικά πυρά έπεσαν στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι πέντε στην πόλη Στούλα.

Ads

Πηγή της Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση ήταν υπεύθυνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.

Το Ισραήλ απάντησε πλήττοντας στόχους στον Λίβανο.

Μετά  το περιστατικό με την ανταλλαγή πυρών στο βορρά, ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να απομονώσει την περιοχή, σε απόσταση έως και τεσσάρων χιλιομέτρων από τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Ads

O ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι η είσοδος απαγορεύεται αυστηρά και ζητά από το κοινό να είναι σε εγρήγορση και να μην εισέρχεται στην περιοχή.

Νέα διορία για εκκένωση της Γάζας

Επιπλέον, νέο τελεσίγραφο έδωσε ο ισραηλινός στρατός στους κατοίκους της Γάζας για να την εκκενώσουν προς τα νότια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραήλ στους πολίτες έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τη 13:00 η ώρα, ενώ ο στρατός έχει συγκεντρωθεί γύρω από την περιοχή ώστε να ξεκινήσει την χερσαία εισβολή.

Τα θύματα στο Ισραήλ βρίσκονται στα 1.300 μετά την επίθεση των Παλαιστίνιων ένοπλων δυνάμεων με πυραύλους. Στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 2.329, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Επιπλέον 9.714 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ.

Επιπλέον, σημειώθηκε επίθεση με πυραύλους το απόγευμα της Παρασκευής (13/10) στην πόλη της Γάζας, η οποία σκότωσε 70 άτομα. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ κάνοντας λόγια για παιδιά, τα οποία προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα όπως έχει προτρέψει το Ισραήλ πριν εξαπολύσει την χερσαία εισβολή του, όπως επιβεβαιώνει και το BBC.

Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου το Ισραήλ δήλωσε ότι δύο περιοχές νότια του Τελ Αβίβ, η Ασκελόν και το Μπατ Γιαμ χτυπήθηκαν από πυραύλους προερχόμενους από τη Γάζα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Συγκρούσεις και με την Συρία – Προειδοποιεί το Ιράν

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το βράδυ του Σαββάτου εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από τη Συρία που κατέληξαν σε ερημικές περιοχές. Ο Ισραηλινός στρατός απάντησε χτυπώντας στόχους στη Συρία.

Παράλληλα, το Ιράν ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής εάν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στη μάχη, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ότι η ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει λάβει υπόψη όλα τα σενάρια ενός πολέμου και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στη Γάζα.

Το κλίμα γίνεται όλο και εντονότερο, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν το δεύτερο αεροπλανοφόρο τους στην περιοχή.