Οι σειρήνες ήχησαν εκ νέου σε κεντρικό και νότιο Ισραήλ, καθώς ένα  μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ λίγο μετά τις 11:30, σύμφωνα με ανταποκριτές του Al Jazeera που βρίσκονται στο πεδίο.

Ads

Οι ρουκέτες έπληξαν ένα εκπαιδευτικό κέντρο στη νότια συνοριακή πόλη Σντερότ, καθώς και την οροφή ενός άλλου κτιρίου στην πόλη, χωρίς να υπάρχουν θύματα για την ώρα.

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούν να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Γάζας, μετά το νέο τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού, με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζονται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται για την κύρια επίθεση, αν και δεν διευκρίνισε πώς θα ήταν μια τέτοια επιχείρηση. «Είμαστε αντιμέτωποι με τα επόμενα στάδια του πολέμου. Προετοιμάζουμε τις δυνάμεις, εξετάζουμε τα σχέδια, εκτελούμε εκπαιδεύσεις» είπε.

Ads

Ερείπια 1.300 κτίρια στη Γάζα

Περισσότερα από 1.300 κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών βομβαρδισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε πως 5.540 σπίτια «έχουν καταστραφεί», ενώ σχεδόν 3.750 άλλα έχουν υποστεί τόσες ζημιές ώστε είναι αδύνατο να κατοικηθούν.

Νεκρός ο επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει πάνω από 230 μέλη της Χαμάς σε διάφορες τοποθεσίες στη Δυτική Όχθη από την έναρξη της επιχείρησης. Αυτό ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων, προσθέτει η Jerusalem Post, υπάρχουν και δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ο σεΐχης Αντνάν Ασφούρ και ο Άχμεντ Αουάντ, που συνελήφθησαν στη Ναμπλούς.

Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεοπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων (της Χαμάς) στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Το Ισραήλ προειδοποιεί για αντίποινα «εάν συνεχιστούν οι διεισδύσεις από τον Λίβανο»

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι προειδοποίησε ότι όποιος πλησιάσει τον φράχτη ασφαλείας και διεισδύσει στην ισραηλινή πλευρά του Λιβάνου «θα σκοτωθεί».

Είπε ότι όλα όσα συμβαίνουν κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, γίνονται από το εσωτερικό του Λιβάνου.

«Είναι ευθύνη του λιβανέζικου κράτους και θα πληρώσει το τίμημά του … Είμαστε έτοιμοι για αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Γκουτέρες συνέδεσε την εκτίμησή του αυτή με τον θάνατο του εικονολήπτη του Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις. Εκτός από τον εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι μέλη των δημοσιογραφικών ομάδων που είχαν στείλει στην περιοχή αυτή το Ρόιτερς, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν τα τρία ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Άλμα ες Σαμπ όταν χτυπήθηκαν εξαιτίας διασυνοριακών βομβαρδισμών, είπε τραυματίας δημοσιογράφος του AFP.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν προσπάθεια διείσδυσης Παλαιστίνιων από τη λιβανέζικη πλευρά.

Άλλα δυο μέλη της ομάδας του Reuters, οι Θάερ αλ Σουντάνι και Μάχερ Νάζεχ, τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας πως προσπαθεί να συγκεντρώσει «περισσότερες πληροφορίες» για το τι συνέβη.

Η φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Κριστίνα Ασί και ο εικονολήπτης του Ντίλαν Κόλινς επίσης τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Τύρου.

Η Κάρμεν Τζουχάνταρ και ο Έλι Μπράχια του Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν και αυτοί όταν το όχημά τους χτυπήθηκε «από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», όπως είπαν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το γεγονός ότι «δημοσιογράφοι έγιναν στόχος του ισραηλινού εχθρού στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσής του εναντίον του εδάφους του Λιβάνου».