Για 9η ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Γάζα ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις ένοπλες δυνάμεις της Παλαιστίνης, ενώ χιλιάδες άτομα προσπαθούν να απομακρυνθούν από την περιοχή της βόρειας Γάζας από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έχει μαζέψει τις δυνάμεις του και έχει περικυκλώσει την Γάζα έτοιμος για να εισβάλει.

Ads

Επιπλέον, κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης επικρατεί στη Μέση Ανατολή, καθώς Λίβανο και Συρία φαίνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου συμμετείχαν σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

Τα θύματα στο Ισραήλ βρίσκονται στα 1.300 μετά την επίθεση των Παλαιστίνιων ένοπλων δυνάμεων με πυραύλους. Στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 2.329, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Επιπλέον 9.714 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ.

Επιπλέον, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση το απόγευμα της Παρασκευής (13/10) στην πόλη της Γάζας, η οποία σκότωσε 70 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά και για την οποία η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ, τα οποία προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα όπως έχει προτρέψει το Ισραήλ πριν εξαπολύσει την χερσαία εισβολή του, όπως επιβεβαιώνει και το BBC.

Ads

Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου το Ισραήλ δήλωσε ότι δύο περιοχές νότια του Τελ Αβίβ, η Ασκελόν και το Μπατ Γιαμ χτυπήθηκαν από πυραύλους προερχόμενους από τη Γάζα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Λίβανο και Συρία σε συγκρούσεις στα σύνορα τους με το Ισραήλ – Προειδοποιεί το Ιράν

Την ίδια στιγμή στο Λίβανο, το βράδυ του Σαββάτου (15/10) έχουν χτυπηθεί θέσεις της Χεζμπολάχ με εκπρόσωπο της να αναφέρει στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι στρατιώτης σκοτώθηκε «είτε σε ισραηλινά πλήγματα είτε σε συγκρούσεις».

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το βράδυ του Σαββάτου εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από τη Συρία που κατέληξαν σε ανοιχτές περιοχές. Ο Ισραηλινός στρατός απάντησε χτυπώντας στόχους στη Συρία.

Παράλληλα, το Ιράν ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής εάν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στη μάχη, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ότι η ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει λάβει υπόψη όλα τα σενάρια ενός πολέμου και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στη Γάζα.

Το κλίμα γίνεται όλο και εντονότερο, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν το δεύτερο αεροπλανοφόρο τους στην περιοχή.