Πόλεμος στη Μέση Ανατολή ημέρα 16η. Η Γάζα ισοπεδώνεται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι σχεδιαστές της χερσαίας εισβολής μετρούν αντίστροφα τον χρόνο, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας μετρά μέχρι στιγμής 4.651 νεκρούς Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών 1.860 παιδιά, και 14.245 τραυματίες, ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί απειλητικά τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα προς το νότιο, αλλιώς θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης», ενώ ένα δεύτερο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας με 17 φορτηγά που έχουν ιατρικές βοήθειες αναμένεται να περάσει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, και άλλα δύο αεροπλάνα, που μεταφέρουν 87 τόνους τροφίμων και ιατρικής βοήθειας σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, κατευθύνθηκαν στην αιγυπτιακή πόλη αλ-Αρίς, ως «βοήθεια, μέρος της υποστήριξης του Κατάρ προς τον παλαιστινιακό λαό».

Ads

Όμως, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) τονίζει ότι η περιοχή θα ξεμείνει από καύσιμα μέσα στις επόμενες 72 ώρες. «Χωρίς καύσιμα, δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα λειτουργούν νοσοκομεία και αρτοποιεία. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν θα φτάσει σε πολλούς πολίτες που έχουν απελπιστική ανάγκη. Χωρίς καύσιμα, δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρινί.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον το 42% (164.756) όλων των οικιστικών μονάδων στη Λωρίδα έχουν καταστραφεί ανακοίνωσε το υπουργείο Στέγασης στη Γάζα, επικαλούμενο και το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.400.000 εκτοπισμένοι στον παλαιστινιακό θύλακα με τους 566.000 να μένουν πλέον σε εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης της UNRWA.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν «από τον ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο το αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Συρίας, ενώ λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού στη Συρία έπειτα από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Ads
EPA/MOHAMMED SABER

 

Έξω από το πεδίο του πολέμου, η «ειρηνευτική σύνοδος κορυφής» στο Κάιρο χθες Σάββατο με στόχο την αποκλιμάκωση της βίας και την προστασία των αμάχων στη Γάζα, και τη συμμετοχή ηγετών, υπουργών Εξωτερικών και διπλωματών από αραβικές, ευρωπαϊκές, αφρικανικές και άλλες χώρες απλώς ανέδειξε το χάσμα μεταξύ αραβικού κόσμου και Δύσης.

Οι κινήσεις στο γεωπολιτικό σκάκι συνεχίζονται ωστόσο πυρετωδώς με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Τεχεράνη, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου με εμπλοκή του Ιράν και του Λιβάνου.

Τα μέτωπα του πολέμου

Σε τρία μέτωπα έχει εξαπλωθεί πλέον ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς, της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, των συνόρων του βόρειου Ισραήλ με τον Λίβανο. Εκεί, η φιλο- ιρανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην καρδιά του πολέμου, καθώς μετρά τις τελευταίες ώρες έξι απώλειες και εξαπολύει επιθέσεις με συνεχή και τα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ, δήλωσε ότι αν η Χεζμπολάχ επιλέξει να ανοίξει μέτωπο στον βορρά, το Ισραήλ θα επιτεθεί και στο Ιράν. «Το σχέδιο του Ιράν είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι σκοπεύουν να επιτεθούν στο Ισραήλ, θα χτυπήσουμε και το κεφάλι του φιδιού, το Ιράν» δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις υποστήριξαν ότι κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πετούσε πάνω από τον Λίβανο και πλησίαζε τα σύνορα, μετά την εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων προς το Ισραήλ κατά μήκος της «μπλε γραμμής».

Επίσης, σύμφωνα με την Haaretz, που επικαλείται δύο στρατιωτικές πηγές, ρουκέτες στόχευσαν σήμερα αεροπορική βάση στο δυτικό Ιράκ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις. Χθες αμυντικά συστήματα της βάσης αναχαίτισαν και κατέρριψαν δύο drones κοντά στη βάση.

EPA/WAEL HAMZEH

Απτόητος ο Νετανιάχου, απειλεί και τον Λίβανο

Στο Ισραήλ αποφασίστηκε να εκκενωθούν 14 επιπλέον κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters. ενώ σειρήνες για ρουκέτες ήχησαν στο κιμπούτς Καρμια και στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ σήμερα επιβεβαίωσε ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του σε ταξιαρχία στο βόρειο Ισραήλ προειδοποίησε ότι «εάν η Χεζμπολάχ πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, αυτό θα οδηγήσει σε αδιανόητη καταστροφή την ίδια και τον Λίβανο», αυτό όπως δήλωσε θα οδηγούσε σε ισραηλινές αντεπιθέσεις «ασύλληπτου» μεγέθους, που θα προκαλούσαν «καταστροφή» στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να «φορτώσει» στον στρατό όλη την αποτυχία για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του για τη χειρότερη αποτυχία που σημειώθηκε από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, τότε κάνει σοβαρό λάθος», δήλωσε υπουργός από το κόμμα Νετανιάχου στη Haaretz.

EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα

Οι ΗΠΑ που κατέχουν αναμφισβήτητα πρωταγωνιστικό ρόλο ανακοίνωσαν την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες (στην Τεχεράνη) δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων» των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο. Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών.