Την άποψη ότι τα όρια στις αγορές θα μπουν μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης των χωρών της Ε.Ε. υποστήριξε η Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στην Κάτω Βουλή, και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους «να έχουν το θάρρος να βάλουν όρια στις αγορές».

Ads

«Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους. Πρέπει η πολιτική να έχει το θάρρος να μοιράζεται τον κίνδυνο. Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές», τόνισε.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση μακρο-οικονομικής πολιτικής οικονομικής σύγκλισης, και σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες επενδυτές σε κρατικά ομόλογα, δήλωσε η καγκελάριος.

Παράλληλα, εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας για την «πολιτική» και «περίπλοκη» απόφαση, το 2000, για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και για τη στάση αποχής που τήρησε κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή την περασμένη άνοιξη.

Ads

Ωστόσο, επιβράβευσε την ελληνική κυβέρνηση «για τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση» και υποστήριξε ότι «αυτές οι προσπάθειες επιβραβεύτηκαν και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές».

«Αν η Γερμανία είναι το πρότυπο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Ελλάδα είναι το παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνει μια χώρα προκειμένου να επιστρέψει στην οδό της αρετής, δηλαδή τη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε.