Την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος του ευρώ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ, τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον επικεφαλής της «ευρωομάδας» πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, με τον οποίο και θα συναντηθεί αύριο, επιβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ads

Όπως δήλωσε, «η επιβολή όρων διαφάνειας και περιορισμών στην αγορά των «ασφαλίστρων επί επισφαλών ομολόγων», τα λεγόμενα CDS (Credit Default Swaps), μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αρκεί για την πάταξη της κερδοσκοπίας ενάντια στο Ευρώ, πρέπει να υπάρξει συμβολή και συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Βλέπουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας το πως εκδηλώθηκε μία κερδοσκοπική επίθεση ενάντια στο ευρώ», τόνισε η κ. Μέρκελ. «Δεν μπορούμε να τα απαγορεύσουμε τα CDS, αλλά πρέπει να επιβάλλουμε κανόνες, όρους διαφάνειας στη λειτουργία αυτής της αγοράς και τους αναγκαίους περιορισμούς», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ υποδεικνύοντας την κατεύθυνση που κινείται η «Πρωτοβουλία».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλει και των μέτρων που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, και όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IWF) είπε πως «δεν επιθυμεί να σχολιάζει σενάρια, δεδομένου ότι δεν έχει τεθεί θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας». Η Αγγελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να μειωθεί το απαγορευτικό ύψος του επιτοκίου με το οποίο υποχρεούται να δανείζεται η Ελλάδα, επέμεινε στη θέση ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί βαθμηδόν με την συνεπή εφαρμογή των μέτρων που πήρε η ελληνική κυβέρνηση».

Ads

Η κ. Μέρκελ ρωτήθηκε επίσης κατά πόσο δεν θα αποτελούσε βοήθεια προς την Ελλάδα να διευκολυνθεί να μειώσει τους εξοπλισμούς, με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να πιέζεται για αγορές μαχητικών Eurofighter ή φρεγατών και απάντησε ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν την εγγύηση της Συμμαχίας και ότι «για το θέμα της Τουρκίας» ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές πως επιδιώκει την επίτευξη συνθηκών καλής γειτονίας.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της «ιδέας» να ιδρυθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «κατ΄ αναλογία» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IWF) προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζονται στο μέλλον «δύσκολες καταστάσεις», όπως αυτή της Ελλάδας, στο χώρο της ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί μόνον να γίνει υπό τον όρο ότι προηγουμένως θα τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας και όχι «από την πίσω πόρτα».