Ένα «σαφές μήνυμα» προς τις αγορές αναμένει η Άγκελα Μέρκελ να σταλεί από την επικείμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου. Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος δεν συναινεί, αλλά ούτε απορρίπτει την επαναγορά κρατικών ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα οι βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού έχουν καταθέσει ψήφισμα με το οποίο ζητούν από τη Μέρκελ να μην επιτρέψει την επαναγορά του χρέους.

Ads

«Ο κόσμος περιμένει ότι η ΕΕ και κυρίως η Ευρωζώνη θα δείξουν ότι στηρίζουμε το νόμισμά μας», δήλωσε η Μέρκελ μετά από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι για την ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής για το ευρώ «χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά». Η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ακόμη ότι με ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεπεραστούν «οι αμαρτίες του παρελθόντος».

Σχετικά με το εάν ο μελλοντικός μηχανισμός ESM θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή θα θέτει στη διάθεση των χωρών – μελών τα μέσα για την επαναγορά ομολόγων τους η Μέρκελ τόνισε ότι «σήμερα δεν μπορώ να πω ούτε ναι ούτε όχι». «Πολλά στοιχεία είναι υπό συζήτηση και θα πρέπει τα δει κανείς. Το σημαντικό επ΄ αυτού είναι η συγκεκριμένη διαμόρφωσή τους», τόνισε.

Ads

Κατά την Μέρκελ, στον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας ESM που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα πρέπει να συμπεριληφθούν «στοιχεία άμεσης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη λύση μιας κρίσης». Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση» δεν θα συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στο ταμείο ESFS που θα λειτουργεί μέχρι το 2013.

Την ίδια στιγμή, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη, τάχθηκε κατά της εξόδου των υπερχρεωμένων χωρών από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, όπως σημείωσε, ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα προς τις χρηματαγορές.