“Μέρες Lehman Brothers” φαίνεται πως ζει η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία συνταράσσεται από τις μετασεισμικές δονήσεις που προκάλεσε η χρεοκοπία ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, του FTX.

Ads

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ανάλυση του CNN, παρά τις προσπάθειες καθησυχασμού των επενδυτών από τους υπόλοιπους κολοσσούς του κλάδου, η εξέλιξη αυτή δεν κατέστρεψε απλώς την εμπιστοσύνη στον τομέα της κρυπτογράφησης, αλλά θα ενθαρρύνει επίσης τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές να “σφίξουν τα λουριά”.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου δήλωσαν ότι θα καλωσορίσουν τον έλεγχο, αν αυτός βοηθήσει στην αποκατάσταση της πίστης στον κλάδο.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγής κρυπτονομισμάτων του κόσμου, Βinance, αλλά και μικρότερες ανταγωνίστριές της, όπως οι Crypto.com, OKX και Deribit, δεσμεύτηκαν για τη δημοσιοποίηση αποδείξεων ότι διατηρούν επαρκή αποθέματα για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους στους πελάτες τους, ενώ η Coinbase, χρηματιστήριο που είναι εισηγμένο στις ΗΠΑ, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την κρίση.

Ads

Ο επικεφαλής του Βinance και ισχυρότερος άνδρας του κλάδου, Changpeng Zhao, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «ταμείου ανάκαμψης», που θα προσφέρει -όπως είπε- χρηματοδότηση σε αξιόλογα projects κρυπτονομισμάτων τα οποία έχουν ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Ο Zhao, που νωρίτερα είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης ρύθμισης στον κλάδο, τόνισε ότι το παραπάνω ταμείο δεν θα χρηματοδοτεί ύποπτους για ψέματα ή απάτη.

Γιατί όλοι “έπεσαν από τα σύννεφα”

Κι όμως ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν πριν από λίγο καιρό πως το FTX θα οδηγείτο σε κατάρρευση, καθώς -σύμφωνα με τον Guardian– αποτελούσε ένα λαμπρό παράδειγμα ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που έκανε τα πάντα σωστά.

Διοικείτο από τον 30χρονο Sam Bankman-Fried – έναν πολυεκατομμυριούχο, που πολλοί θεωρούσαν ιδιοφυΐα που εμφανίζεται μία φορά στη γενιά, ο οποίος έχει επαφές με βουλευτές και ζητά “στοχαστική ρυθμιστική ηγεσία” – το FTX και οι αδελφές του εταιρείες έφερναν την κρυπτογράφηση στην εποχή του mainstream.

Ξόδεψαν εκατομμύρια για μια διαφήμιση στο Super Bowl, συγκρίνοντας την κρυπτογράφηση με την εφεύρεση του τροχού και της λάμπας, προτρέποντας τους πελάτες να μην “χάσουν” το “next big thing” και προβάλλοντας το FTX ως “έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο για να μπείτε στην κρυπτογράφηση”. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης της κρυπτογράφησης το περασμένο έτος, ο Bankman-Fried συγκρίθηκε με την JP Morgan για τον φαινομενικά ατελείωτο σωρό μετρητών που είχε να προσφέρει στις παραπαίουσες εταιρείες κρυπτογράφησης, καθώς θεωρήθηκε ως σωτήρας για αυτές.

Κι όμως μέσα σε μια εβδομάδα, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε.

Η αίτηση πτώχευσης παρείχε λιγοστές λεπτομέρειες για την οικονομική υγεία του ομίλου, αλλά ανέφερε ότι τόσο τα περιουσιακά στοιχεία όσο και οι υποχρεώσεις κυμαίνονται μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι ο αριθμός των πιστωτών υπερβαίνει τις 100.000.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Binance είχε καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία διάσωσης με το FTX νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, αλλά το deal κατέρρευσε πολύ γρήγορα.

Τα στοιχεία που “μιλούν” για τα αίτια της κατάρρευσης

Την ίδια στιγμή, μια κατάσταση που καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του FTX international, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times,  αποκαλύπτει τα προβλήματα που οδήγησαν στην οικονομική συντριβή του κολοσσού.

Όπως αναφέρεται, είχαν γίνει αναλήψεις 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια «αρνητική» καταχώριση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιγράφεται ως «κρυφός λογαριασμός «fiat@» με εσωτερική επισήμανση.

Ο Bankman-Fried δήλωσε στους Financial Times ότι τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια που σχετίζονται δόθηκαν «κατά λάθος» στην εμπορική εταιρεία του, Alameda, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Υπήρχαν πολλά πράγματα που θα ήθελα να κάνω διαφορετικά, αλλά τα κυριότερα ήταν δύο: τα κακά λογιστικά [sic] και το μέγεθος των αναλήψεων πελατών κατά τη διάρκεια του bank run», προσθέτει το υπολογιστικό φύλλο.

Ο φόβος για μετάδοση του “ιού” και το επόμενο υποψήφιο “θύμα”

Πλέον ο φόβος που υπάρχει αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης του  “ιού” και την δημιουργία ενός φαινομένου-”ντόμινο”,με αρκετούς να εκτιμούν πως το ανταλλακτήριο Crypto.com να μπαίνει πρώτο στη λίστα επικινδυνότητας.
Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη γνωστή πλατφόρμα έχει ήδη δώσει χορηγίες από τη Formula 1 έως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Ο διευθυντής του ανταλλακτηρίου, Chris Marzalek, προσπάθησε τη Δευτέρα να καθησυχάσει τους πελάτες, διαβεβαιώνοντας ότι ο ισολογισμός της εταιρείας είναι πολύ ισχυρός και ότι τα αποθέματα καλύπτουν όλους τους πελάτες, ωστόσο το γεγονός πως η πλατφόρμα έχασε κατά λάθος σχεδόν 400 εκατ. δολάρια σε Ether, αλλά και η μεγάλη ποσότητα των meme coins που διαθέτει, εγείρουν ανησυχίες.

Ως αποτέλεσμα εμφανίζονται εκροές τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων από το token του crypto.com, το Cronos. Κι όλα αυτά σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Θα ανακάμψει η αγορά κρυπτονομισμάτων;

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το αν η αγορά κρυπτονομισμάτων θα ανακάμψει από το σοκ που υπέστη.

Σύμφωνα με αναλυτή του The Jerusalem Post, είναι κρίσιμο να διερευνήσουμε ορισμένες από τις μεταβλητές που μειώνουν την αξία του «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων», του Bitcoin, και άλλων altcoins, προκειμένου να κατανοήσουμε την πιθανότητα ανάκαμψης της αγοράς κρυπτογράφησης.

Όπως επισημαίνεται στο πιο πρόσφατο διάγραμμα τιμών του BTC, η αξία του Bitcoin μειώθηκε κατά πάνω από 67% μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ της 12ης Οκτωβρίου 2021, και της 12ης Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η αξία των κρυπτονομισμάτων τον Οκτώβριο του 2022 είναι περίπου 70% χαμηλότερη από την αξία ανά νόμισμα τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. Εντός ενός έτους, οι τιμές πολλών άλλων αξιόπιστων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν κατά ένα σημαντικό ποσό. Τα altcoins έχουν την τάση να αντικατοπτρίζουν τα μοτίβα των τιμών του Bitcoin και ορισμένοι εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 60% κατά το τελευταίο έτος.

Την ίδια στιγμή όμως, η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι σχετικά σταθερή από τον Ιούνιο του 2022, με κεφαλαιοποίηση αγοράς που κυμαίνεται από 800 δισεκατομμύρια έως 1,2 τρισεκατομμύρια. Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2022, υπήρξε μια τεράστια αύξηση της τάξης του 50%, πηγαίνοντας από τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που μπορεί να καταγραφεί ως μια σημαντική αλλαγή. Αργότερα, η αγορά κρυπτονομισμάτων παρουσίασε διακυμάνσεις, φτάνοντας από τον Αύγουστο στην τρέχουσα αξία της, που είναι περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σαφές το εγγύς μέλλον μετά και την κατάρρευση του FTX μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικό για την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να έχουν πτωτική τάση, αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αγορά κρυπτογράφησης δέχεται πιέσεις, αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν, η αγορά κρυπτογράφησης έχει προηγουμένως ανακάμψει.

Το block chain, η τεχνολογία που υποστηρίζει το κρυπτονόμισμα, είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητά του. Το metaverse, το FTS, ακόμη και το NFT gaming είναι παραδείγματα του πώς η τεχνολογία bitcoin εξελίσσεται και φαίνεται πιο διαδεδομένη και πολλά υποσχόμενη από ποτέ, παρά τις αντιξοότητες.