Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «κουρασμένοι» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε δύο Ρώσους φαρσέρ σε μια κλήση – νομίζοντας ότι μιλούσε με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης.

Ads

Η Μελόνι ενημέρωσε ότι η «κούραση» με τον πόλεμο στην Ουκρανία πλησιάζει. «Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, πρέπει να πω την αλήθεια, από όλες τις πλευρές», όπως είπε. «Είμαστε κοντά στη στιγμή που όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειαζόμαστε μια διέξοδο», συμπλήρωσε.

Η κλήση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε διαδικτυακά από το ρωσικό κωμικό δίδυμο, Vovan και Lexus, των οποίων τα πραγματικά ονόματα είναι Vladimir Kuznetsov και Alexei Stolyarov. Έχουν κατηγορηθεί ότι λειτουργούν ως «εργαλείο πληροφοριακού πολέμου υπέρ του Κρεμλίνου» στοχεύοντας δυτικούς ηγέτες υψηλού προφίλ που έχουν μιλήσει εναντίον της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το γραφείο της Μελόνι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «εξέφρασε τη λύπη της» που «εξαπατήθηκε από έναν απατεώνα» που νόμισε ότι ήταν επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Αφρικανικής Ένωσης, ενός μπλοκ 55 μελών.

Ads

Εξήγησε ότι η κλήση πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου ενόψει συναντήσεων με Αφρικανούς ηγέτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συνομιλία που διέρρευσε έρχεται καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση να μην υποχωρήσει στην υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία. Είπε αυτή την εβδομάδα ότι το «πιο τρομακτικό πράγμα» είναι ότι ορισμένοι στον κόσμο έχουν συνηθίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η εξάντληση με τον πόλεμο κυλάει σαν κύμα», όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο Time. «Το βλέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη. Και βλέπουμε ότι μόλις αρχίσουν να κουράζονται λίγο, τους γίνεται σαν μια παράσταση: «Δεν μπορώ να δω αυτή την επανάληψη για 10η φορά».

Αλλά η Μελόνι μίλησε για περισσότερα ζητήματα πέραν της Ουκρανίας στο τηλεφώνημα των 13 λεπτών: Επέκρινε επίσης τους διεθνείς εταίρους ότι δεν κάνουν αρκετά για τη μετανάστευση.

«Όλοι συμφωνούν ότι η Ιταλία πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της», είπε. «Είναι ένας πολύ ανόητος ο τρόπος σκέψης».

Η Μελόνι δεν είναι ο πρώτος πολιτικός υψηλού προφίλ που έχει δεχτεί τέτοια φάρσα. Νωρίτερα φέτος, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξαπατήθηκε από το ζευγάρι των φαρσέρ που παρίστανε τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Την έχουν επίσης «πατήσει» ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο τραγουδιστής Έλτον Τζον.