Οι ΗΠΑ προμήθευσαν κρυφά στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δίνοντας της μια σημαντική νέα ικανότητα που θα μπορούσε να επιτρέψει στις δυνάμεις της να χτυπήσουν νέους απρόσιτους ρωσικούς στόχους.

Ads

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματικοί στο CNN, οι πύραυλοι μάλλον έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί δείχνοντας την αποτελεσματικότητα τους αιφνιδιάζοντας τους Ρώσους.

Η επιβεβαίωση ήρθε την Τρίτη, αφού άρχισαν να κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες από πυρομαχικά πυραύλων εντός της Ουκρανίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN την Τρίτη ότι η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει το ATACMS, οι παρεχόμενες παραλλαγές του οποίου έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 300 χιλιόμετρα, για να επιτεθεί σε αεροδρόμια που ελέγχονται από τη Ρωσία στο Μπερντιάνσκ και στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε η News.ro.

Ads

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στο Twitter την Τρίτη ότι κατέστρεψε πολλά ρωσικά ελικόπτερα, μια αποθήκη πυρομαχικών και έναν εκτοξευτή πυραύλων αεράμυνας, αλλά δεν διευκρίνισε εάν είχε χρησιμοποιήσει το ATACMS για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η Ουκρανία διαθέτει ATACMS και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εφαρμογή των συμφωνιών με τις ΗΠΑ.

«Σήμερα, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμφωνίες μας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν εφαρμόζονται. Εφαρμόζονται με μεγάλη ακρίβεια – το ATACMS αποδείχθηκε πολύ καλό», είπε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία προς τους συμπατριώτες του την Τρίτη.

Δεν είναι σαφές πότε παραδόθηκαν οι αμερικανικοί πύραυλοι, αναφέρει το CNN. Όμως οι ΗΠΑ αποφάσισαν τις τελευταίες εβδομάδες να τους στείλουν διακριτικά επειδή ήθελαν να αιφνιδιάσουν τους Ρώσους, ειδικά μετά από μήνες αντικρουόμενων δημόσιων συζητήσεων για το εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δεχόταν να στείλει τα όπλα, δήλωσε αξιωματούχος. Οι Ρώσοι γνωρίζουν το βεληνεκές των πυραύλων και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι θα μετακινούσαν εξοπλισμό και όπλα εκτός βεληνεκούς προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει όπλα κρυφά στο παρελθόν. Τον Αύγουστο του 2022, το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι είχε στείλει πυραύλους αντι-ραντάρ HARM στην Ουκρανία χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση. Αλλά οι ΗΠΑ συνήθως ανακοινώνουν σημαντικά πακέτα όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής συστημάτων αεράμυνας Patriot πέρυσι και πυρομαχικών διασποράς φέτος.

Ερωτηθείς επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την κατάσταση των πυραυλικών συστημάτων, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν τίποτα να αναφέρουν». Αυτή ήταν μια σκόπιμη επιλογή λέξεων, είπαν αξιωματούχοι στο CNN.

Το Πεντάγωνο απαντώντας δήλωσε ότι όλες οι ερωτήσεις σχετικά με το ATACMS θα πρέπει να απευθύνονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι συζητήσεις για την αποστολή των συστημάτων εντάθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα, ανέφερε προηγουμένως το CNN. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν προηγουμένως απρόθυμοι να στείλουν τους κατευθυνόμενους πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς θα μπορούσαν να εκτοξευθούν απευθείας στο ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, αυτή η ανησυχία έχει ξεθωριάσει σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες αφού η Ουκρανία απέδειξε ότι δεν χρησιμοποιεί άλλα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να επιτεθεί σε ρωσικό εσωτερικό έδαφος, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ATACMS κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μπάιντεν και ο επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, Αντρίι Ιερμάκ, δήλωσε ότι «όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμη δράση πυραύλων βεληνεκούς για την Ουκρανία, δεν είναι απλά μια ιδιοτροπία, αλλά μια πραγματική ανάγκη. Η αποτελεσματικότητα του στρατού στο πεδίο της μάχης, καθώς και οι ζωές των στρατιωτών και η πρόοδός μας εξαρτώνται από αυτό», είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι, αλλά δεν περιλάμβανε το ATACMS. Ερωτηθείς ξανά νωρίτερα αυτό το μήνα για την προμήθεια πυραύλων, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους:

«Μίλησα με τον Ζελένσκι και ό,τι ζήτησε, το λύσαμε», αναφέρει το CNN.

Επί του παρόντος, το μέγιστο βεληνεκές των αμερικανικών όπλων που αναπτύσσονται στην Ουκρανία είναι περίπου 150 km με μια μικρής διαμέτρου βόμβα που εκτοξεύεται από το έδαφος. Η Ουκρανία διαθέτει επίσης πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Βρετανία, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 250 km. Οι πύραυλοι ATACMS εκτοξεύονται από εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, τον ίδιο τύπο οχήματος που εκτοξεύει τους πυραύλους GMLRS που ήδη χρησιμοποιεί η Ουκρανία.

Πηγή: ΕΡΤ