Παρά την τεράστια περιουσία του, πίστευε ο Σεΐχης Ταμίμ αλ Θάνι ότι θα μπορούσε, μια μέρα, να αποκτήσει έναν τέτοιο παίκτη, για να τον προσθέσει στην αθλητική του βιτρίνα; Δέκα χρόνια μετά την αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Εμίρης του Κατάρ βλέπει τον Αργεντινό αστέρα Λιονέλ Μέσι, τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του 21ου αιώνα, να φορά τη φανέλα του συλλόγου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ads

Μετά από τις πενθήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, ο πρώην ηγέτης της Μπαρτσελόνα συμφώνησε, την Τρίτη 10 Αυγούστου, να συνεχίσει με την ομάδα, της οποίας προπονητής είναι ο συμπατριώτης του Μαουρίσιο Ποκετίνο: υπέγραψε για 2+1 χρόνια έναντι ετήσιων αποδοχών περίπου άνω των 30 εκατ. ευρώ πέραν των μπόνους.

Ο 34χρονος επιθετικός προσγειώθηκε το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Le Bourget», όπου τον επευφημούσαν αρκετές εκατοντάδες οπαδοί. Τα δάκρυα των απαρηγόρητων την Κυριακή, κατά τη διάρκεια ενός θεατράλε αποχαιρετισμού, οπαδών της Μπαρτσελόνα, της «Pulga», στέγνωσαν γρήγορα. Διαβάζαμε στο λευκό μπλουζάκι του, που για ευνόητους λόγους επέλεξε να φορά, «Εδώ είναι Παρίσι».

«Ένα παγκόσμιο γεγονός»

Αμέσως μετά τις ιατρικές εξετάσεις στο Αμερικανικό Νοσοκομείο της πόλης Νεϊγί-σιουρ-Σεν, ο βραβευμένος έξι φορές με τη Χρυσή Μπάλα ήλθε στο στάδιο της PSG, το Παρκ ντε Πρενς, για να ποζάρει με τη νέα του φανέλα και, στη συνέχεια, να χαιρετήσει τους Παριζιάνους θαυμαστές του, πριν εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο Royal Monceau, στο 8ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας. Έπρεπε να παρουσιαστεί επίσημα σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις 11 π.μ. στην αίθουσα τύπου του σταδίου.

Ads

Θα μπορούσε η ηγεσία του ομίλου «Qatar Sports Investments» να γιορτάσει τη δεκαετία που βρίσκεται στο τιμόνι της «PSG», καλύτερα από την πρόσληψη του τέσσερις φορές κατόχου του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ και κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα (672 γκολ σε 778 παιχνίδια με τη Μπάρτσα);

Χαρακτηρίζοντάς το ως «παγκόσμιο γεγονός», ο πρόεδρος της Γαλλικής Λίγκας, Βανσόν Λαμπριούν, τονίζει ότι αυτή η αγορά είναι ο «καρπός της στρατηγικής των επικεφαλής της “PSG”». Εν προκειμένω, ο Αργεντινός, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος ενός μόνο ποδοσφαιρικού συλλόγου από την άφιξή του στο προπονητικό κέντρο της Βαρκελώνης στην ηλικία των 13 ετών, γίνεται ο νέος επικεφαλής του εμιράτου στη σκακιέρα της αθλητικής διπλωματίας.

Η οικοδόμηση ενός εμπορικού σήματος

Η νέα αγορά ολοκληρώνει μια δεκαετία φαραωνικών επενδύσεων του Ταμίμ αλ Θάνι για την οικοδόμηση ενός εμπορικού σήματος, του οποίου η φήμη εδραιώνει, υποτίθεται, την εικόνα του Κατάρ σε όλο τον κόσμο. «Τα βήματα των Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (2012), Ντέιβιντ Μπέκαμ (2013), Νεϊμάρ (2017) και τώρα του Μέσι ήταν απαραίτητα και αποφασιστικά, για να επιτρέψουν στο σύλλογο να γίνει ένα μεγάλο παγκόσμιο franchise», τονίζει ο Αλέν Καϊζάκ, πρώην πρόεδρος της «PSG» (2006-2008) την εποχή του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου «Colony Capital» και πάντα κοντά στους ανθρώπους του Κατάρ. «Στέλνουμε σήμα, όταν θέλουμε αυτός ο τύπος παίκτη να έρθει στο Παρίσι».

«Η “PSG” οικοδομεί ένα εμπορικό σήμα, όχι ένα σύλλογο», μειδιά ένας πραγματικός γνώστης του Συλλόγου, εξοικειωμένος με τη “τοποθέτηση προιόντων” της “QSI”. «Το ποδόσφαιρο είναι αξεσουάρ σε όλα αυτά, είναι υποπροϊόν. Ο Μέσι είναι κάτι απροσδόκητο από άποψη μάρκετινγκ. Είναι μόνο το τελευταίο ρίσκο: Τα ρισκάρουμε όλα, για να φτάσουμε επιδεικτικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο”», το οποίο θα διοργανωθεί στο Κατάρ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2022. Για το Μισέλ Ντενισό, τον πρώην πρόεδρο (1991-1998) της Παρί την εποχή του τηλεοπτικού σταθμού «Canal+», «όλα γίνονται από το Κατάρ, για να θαμπώσουν τον κόσμο το 2022 με το Παγκόσμιο Κύπελλο και αυτή τη φανταστική ομάδα».

Αθλητικά, η πρόσληψη του Μέσι υποτίθεται ότι θα επιτρέψει στο Σύλλογο να κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ, πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, και να επιτύχει αυτόν το στόχο πριν από την ομάδα Μάντσεστερ Σίτι, τον άλλο νεόπλουτο της ηπείρου, που ανήκει από το 2008 στο Σεΐχη Μανσούρ του Αμπού Ντάμπι και “δήμιου” της «PSG» κατά τη διάρκεια των Champions League (την απέκλεισε στους προημιτελικούς το 2016 και τους ημιτελικούς το Μάιο του 2021).

Για τον πρόεδρο της ομάδας Ολιμπίκ Λυών, Ζαν-Μισέλ Ολάς, «οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται»: «Η “QSI” ήθελε να βρει τρόπο να φτάσει στην κορυφή, σε πολιτικό και αθλητικό επίπεδο, τη χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Ένα τουρνουά που ο Λιονέλ Μέσι ονειρεύεται να κερδίσει τελικά με την εθνική του ομάδα.

Ο Ολάς «δεν βλέπει την “PSG” να μην κερδίζει στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γαλλίας (έχασε τον τίτλο από τη Λιλ την προηγούμενη σεζόν) και το Τσάμπιονς Λιγκ αυτήν τη σεζόν», μετά την πρόσληψη του Μέσι και άλλων σταρ στο τέλος των συμβολαίων τους, όπως του πρώην αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης, του Ισπανού Σέρχιο Ράμος, του Ιταλού τερματοφύλακα της Μίλαν Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα και του Ολλανδού μέσου της Λίβερπουλ Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ.

Άνοδος της καταριανής εκδοχής «PSG»

Μεσούσης της οικονομικής -λόγω κορωναϊού- κρίσης και στο τέλος της σύγκρουσης ως προς τη ματαίωση της ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, που έφερε σε αντίθεση τον Απρίλιο, τη UEFA με τους “αποσχιστές” (Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης), η άφιξη του Λιονέλ Μέσι στο Παρίσι δείχνει την άνοδο της Παρί και του έχοντος επιρροή προέδρου, Νάσερ Αλ-Κελαϊφί.

«Τα επενδυτικά κράτη (Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) πέτυχαν να έχουν μια μορφή εξουσίας στον αθλητισμό και την πολιτική», εκτιμά ο Ολάς. «Αυτά τα δύο τελευταία τρομερά χρόνια τους έδωσαν τα μέσα να ακολουθήσουν τη λογική τους».

Ενσάρκωση της Μπαρτσελόνα για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ο Λιονέλ Μέσι δεν κινδυνεύει να υποτιμήσει το θρύλο του πιστού και δημιουργικού παίκτη; «Ο σύλλογος και το όραμά του βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τις φιλοδοξίες μου», δήλωσε, το βράδυ της Τρίτης, ο Αργεντινός, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του να φύγει από την Ευρώπη μια μέρα, για να τελειώσει την καριέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Μέσι, στη Βαρκελώνη, ήταν ένα σχεδόν αυθεντικό έργο. Στο Παρίσι, εμπορευματοποιείται», αναφέρει μία αυθεντία των μυστηρίων της PSG. «Εντάχθηκε σε ένα σύλλογο που είναι «περισσότερο από ένα σύλλογο», το σύνθημα της Μπάρτσα». Η βιτρίνα ενός κράτους, του οποίου η φιλοδοξία, πολύ πέραν του ποδοσφαίρου, φαίνεται ακόρεστη.

* Με πληροφορίες από Le Monde