Με τη στήριξη της Γερμανίας έγινε το μεγάλο μεγάλο παζάρι της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό όπου ο Ερντογάν – μέσω Νταβούτογλου – ζήτησε ουσιαστικά… τα πάντα. 

Ads

Ο διεθνής Τύπος υποστηρίζει ότι η Άγκυρα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία πρόταση – έκπληξη που είχε την σιωπηρή υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου αλλά και της Κομισιόν. 

Η ΕΕ έχει διορία δέκα ημερών για να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και προσθέτει: «Η Τουρκία ζητά ανταλλάγματα από την Ευρώπη για την μαζική επιστροφή των προσφύγων στο έδαφός της. Η Άγκυρα έσπρωξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία νέα τολμηρή συμφωνία με την σιωπηρή υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».  

H Μέρκελ θέλει να στείλει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό, η Τουρκία βρίσκεται σε θέση ισχύος. 

Ads

«H τουρκική κυβέρνηση έκανε χτες την έκπληξη βάζοντας στο τραπέζι ένα σύνολο προτάσεων – οι οποίες προτάθηκαν με ζέση από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά και μια λίστα με απαιτήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι στην απεγνωσμένη αναζήτηση μιας λύσης στην τρέχουσα κρίση που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο» συμπληρώνει. 

Η γερμανική Bild από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πληρώσει ακριβά για να ανοίξει η Τουρκία τις πόρτες της για τους πρόσφυγες. Σημειώνει δε, ότι «η απόφαση αναβλήθηκε! Αλλά η Τουρκία κάνει μια γενναιόδωρη προσφορά …».