Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε σήμερα να πλήξει την Κίνα με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας «τουλάχιστον» 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά πρόσθεσε πως εξακολουθεί να ελπίζει  ότι η Κίνα και το Μεξικό θέλουν να συνάψουν συμφωνίες στις εμπορικές τους διαμάχες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

Κι ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Πεκίνο συνεχίζονται, δεν έχουν γίνει συναντήσεις διά ζώσης από τις 10 Μαΐου, την ημέρα κατά την οποία αύξησε στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο.

«Οι συνομιλίες μας με την Κίνα, συμβαίνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Θα δούμε τι θα συμβεί…θα μπορούσα να ανέβω τουλάχιστον σε άλλα 300 δισεκ. δολάρια και θα το κάνω την κατάλληλη στιγμή», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίζει ποια προϊόντα μπορεί να επηρεαστούν.

«Αλλά νομίζω ότι η Κίνα θέλει να συνάψει μια συμφωνία και νομίζω ότι το Μεξικό θέλει διακαώς μια συμφωνία», ανέφερε πριν επιβιβαστεί στο Air Force One στο ιρλανδικό αεροδρόμιο του Σάνον με προορισμό τη Γαλλία για τους εορτασμούς της επετείου από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Ads

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να υιοθετήσει τα απαραίτητα αντίμετρα, εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει μονομερώς τις εμπορικές εντάσεις, και ότι οι αμερικανικές πιέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις εμπορικές συνομιλίες. Η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να κλιμακώσουν την ένταση στο εμπόριο, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο.

Ακόμη, ο Τραμπ αφού δήλωσε χθες ότι δεν έχει γίνει «επαρκής» πρόοδος στους τρόπους περιορισμού της μετανάστευσης, σήμερα είπε πως το Μεξικό έχει σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες.

Επανέλαβε δε ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα προχωρήσει η επιβολή δασμών 5% σε όλες τις μεξικανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα. Οι δασμοί μπορούν να αυξηθούν έως το 25% αργότερα φέτος.

Μεξικανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται  να έχουν και πάλι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον εντός της ημέρας με στόχο να αποτραπεί η επιβολή δασμών σε μεξικανικά προϊόντα.