Το πράσινο φως στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς έδωσε η γαλλική κυβέρνηση, ώστε να περάσει με διάταγμα την αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η Εθνοσυνέλευση. Σημειώνεται ότι οι εργασιακές αλλαγές που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος είναι η αιτία που γέννησε το κίνημα Nuit Debout (Το Κίνημα των Ορθίων). Πρόταση μομφής καταθέτει η αντιπολίτευση.

Ads

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανταρσίας εναντίον της μεταρρύθμισης ακόμη και από το εσωτερικό του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος – περίπου 30 βουλευτές δεν ήθελαν να υπερψηφίσουν – η έκταση συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατέφυγε στο αμφιλεγόμενο Άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση.

Με βάση το άρθρο αυτό, εάν δεν υπερψηφιστεί κάποια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί χωρίς περισσότερες διατυπώσεις. Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο Μανουέλ Βαλς, έρχεται έπειτα από πολλές εβδομάδες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. 

Από τις αντιδράσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης γεννήθηκε επίσης το κίνημα «Αγρυπνία» (Nuit Debout) το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από την κατάληψη της Πλατείας Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων αντέδρασαν έντονα στην επιλογή της κυβέρνησης να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση. Η προσφυγή στο άρθρο 49-3 του Συντάγματος αποτελεί «προσβολή για τον λαό» και «άρνηση της δημοκρατίας», τόνισε το κίνημα «Αγρυπνία».

Ads

Η δεξιά αντιπολίτευση, που μειοψηφεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφής και κάλεσε τους βουλευτές της αριστεράς που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να επιδείξουν «συνέπεια» και να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Οι «αντάρτες» Σοσιαλιστές βουλευτές πιθανόν να είναι απρόθυμοι να συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης, όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ο επικεφαλής τους, ο Κριστιάν Πολ, είπε ότι θα συναντηθούν για να αποφασίσουν «συλλογικά» τη στάση που θα τηρήσουν. Το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Βαλς συναντήθηκε με 15 από τους αντάρτες, χωρίς ωστόσο να τους πείσει να αλλάξουν στάση.