Ads

Τα κόμματα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή εναντίον του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο πρόεδρος αποφάσισε να συγκεντρώσει εξουσίες στο πρόσωπό του, όπως και στην ισλαμικά κυριαρχούμενη επιτροπή που γράφει το νέο Σύνταγμα της χώρας, ζητώντας την επιβολή μιας σειράς μέτρων. Αυτό αφενός έχει προκαλέσει την οργή των Αιγυπτίων αφετέρου έχει αφήσει το περιθώριο να τον χαρακτηρίζουν ως το νέο «Φαραώ».

 
Μονοπρόσωπη
 
Ο Μόρσι, που κέρδισε την διεθνή εκτίμηση για τον ρόλο κλειδί που έπαιξε στην αποκλιμάκωση της βίας στην Γάζα, σε διάγγελμά του την Πέμπτη διέταξε την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, και των αξιωματικών που κατηγορούνται ότι σκότωσαν διαδηλωτές κατά την επανάσταση του περασμένου έτους. Παράλληλα παρουσίασε μια σειρά μέτρων, που συγκεντρώνουν την εξουσία στο πρόσωπό του, και απαγορεύουν την απόρριψη των αποφάσεών του. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τους οπαδούς του, γιατί σε θέσεις κλειδιά βρίσκονται άνθρωποι του Μουμπάρακ. Συνεπώς, θεωρούν ότι διασφαλίζεται τόσο η επιτροπή που συντάσσει το Σύνταγμα, όσο και η ίδια η επανάσταση
 

Ads

 

«Ο Μοχάμεντ Μόρσι, συγκεντρώνει στον πρόσωπό του τόσο την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία, μετά την διάλυση της Βουλής. Πλέον φαίνεται να παίρνει και το μονοπώλιο της δικαστικής εξουσίας, καθώς θέτει εαυτόν πάνω από τα δικαστήρια ορίζοντας επιλεκτικά τους εισαγγελείς χωρίς συμβουλές», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, Guardian.
 
Παρά το πέρας της περιόδου της ατιμωρησίας για όσους εγκλημάτησαν κατά την διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στον Μουμπάρακ, κάτι που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται την επιβολή των νέων μέτρων ως συγκέντρωση εξουσιών.
 
Το διάγγελμα του Μόρσι, καθώς παρουσιάστηκε ως μια προσπάθεια «προστασίας της επανάστασης», αμέσως αγκαλιάστηκε από τους οπαδούς του. Συνεργάτες του Προέδρου δηλώνουν ότι τα διατάγματα του Μόρσι είναι ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειοποιηθεί το νέο Σύνταγμα και να εκλεγεί νέα Βουλή. Όμως, οι αντίπαλοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενός εκ των μεγαλύτερων ισλαμιστικών κινημάτων, και των συμμάχων της, που υποστηρίζουν τον Μόρσι, θεωρούν ότι γίνονται μάρτυρες μιας προσπάθειας κυριαρχίας πάνω στην νέα Αίγυπτο.
 
«Πραξικόπημα στη νομιμότητα»
 
«Πρόκειται για ένα πραξικόπημα απέναντι στην νομιμότητα. Καλούμε όλους τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν στις πλατείες την Παρασκευή», δήλωσε ο Σαμέχ Ασούρ, πρόεδρος του Αιγυπτιακού Δικηγορικού Συνδικάτου, σε μια συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Αμρ Μούσα και τον Μοχάμεντ Ελμπαραντέι, τους δυο ισχυρότερους πολιτικούς αντιπάλους του Μόρσι.
 
O Μουσταφά Κεμάλ Αλ Σαΐντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι «αυτές οι αποφάσεις θα τροφοδοτήσουν την διάσπαση στην Αίγυπτο και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δημιουργήσουν υγιές περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη».
 
Ο Χέμπα Μοράγιεφ, επικεφαλής του αιγυπτιακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ότι «η Αίγυπτος χρειάζεται αναδιάρθρωση του δικαστικού της συστήματος και οι εισαγγελείς είναι άνθρωποι του Μουμπάρακ. Όμως η συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του Προέδρου δεν είναι ο τρόπος για να γίνει αυτό».
 
Ο Ελμπαραντέι έγραψε στο twitter ότι ο Μόρσι «μάζεψε όλες τις εξουσίες και διόρισε τον εαυτό του νέο Φαραώ»

Ανησυχία για το διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου εξέφρασε και ο ΟΗΕ. Το διάταγμα «προκαλεί πολύ σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε την Παρασκευή στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι. «Ανησυχούμε πολύ για τις πιθανές πολύ σοβαρές επιπτώσεις του διατάγματος αυτού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Κόλβιλ.
 
«Φοβούμαστε, επίσης, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα», τόνισε ο Κόλβιλ.