Άκαρπες απέβησαν οι δύο ψηφοφορίες για εκλογή νέου Προέδρου στην Ιταλία που δεν δείχνει σημάδια εξόδου από τη μετεκλογική κρίση. Η καταμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, ο αριθμός των λευκών ψήφων, στάση την οποία επέλεξαν πολλά στελέχη της Κεντροδεξιάς, αλλά και της Κεντροαριστεράς, έχει ξεπεράσει το ένα τρίτο των συνολικά 1.007 ψήφων των κοινοβουλευτικών και περιφερειακών εκπροσώπων, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον δυνατό να εκλεγεί πρόεδρος στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Ads

 
Η επόμενη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή και θα απαιτούνται πάλι τα δυο τρία των βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος. Από την Τέταρτη ψηφοφορία και μετά ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη ψηφοφορία θα κάτσει στην προεδρική καρέκλα. Μονάχα δύο ψηφοφορίες μπορούν να διενεργηθούν ανά ημέρα, συνεπώς, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά 24ωρα.
 
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας, ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Φράνκο Μαρίνι έλαβε 521 ψήφους, 152 λιγότερες από τις 672 οι οποίες χρειάζονταν για την εκλογή του, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των 1007 βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών εκλεκτόρων. Ο βασικός αντίπαλός του  Στέφανο Ροντοτά, έλαβε 243 ψήφους, ενώ 104 ήταν οι λευκές ψήφοι.
 
Τον Φράνκο Μαρίνι στηρίζουν επίσης στελέχη της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Κέντρου του Μάριο Μόντι, ενώ οι δυνάμεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στηρίζουν την υποψηφιότητα του Στέφανο Ροντοτά.
 
Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στη θέση του απερχόμενου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έχει μεγάλη θεσμική σημασία, καθότι ο Πρόεδρος μπορεί να διατάξει την διάλυση της Βουλής και την κήρυξη νέων εκλογών.