Ενώ το Μαυροβούνιο προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά του COVID-19, οι εικόνες από χιλιάδες πιστούς συγκεντρωμένους στην κηδεία του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου Ράντοβιτς, δημιουργούν ανησυχίες στην κυβέρνηση της χώρας, σχετικά με νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων της χώρας.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος πέθανε την Παρασκευή από COVID-19. Ήταν ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στους ορθόδοξους Σέρβους του Μαυροβουνίου, που αποτελούν το 30 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας σύμφωνα με το Associated Press. Η είδηση του θανάτου του, προκάλεσε ανησυχίες στις υγειονομικές και πολιτικές αρχές του Μαυροβουνίου, λόγω της ενδεχόμενης μαζικής προσέλευσης στην κηδεία του.

Οι ανησυχίες τους αποδείχθηκαν δικαιολογημένες, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, δίχως να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σχετικά με την χρήση της μάσκας ή τη διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ τους, συσσωρεύτηκαν ώστε να τον αποχαιρετίσουν.

Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το Balkans Insight,  οι υγειονομικές αρχές του Μαυροβουνίου προειδοποίησαν για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων , ενώ ο Μαυροβούνιος επιδημιολόγος του Ινστιτούτου για τη δημόσια υγεία της χώρας, Senad Begic δήλωνε πως «αντιλαμβάνομαι την θρησκευτική πίστη και τα συναισθήματα που προκαλεί , αλλά πρέπει να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται και δεν βλέπω καμία άλλη λύση πλέον από το να σκληρύνουμε τα μέτρα».

Ads

Από την πλευρά της, και πάλι σύμφωνα με το Balkans Insight, η Σερβική ορθόδοξη εκκλησία δήλωνε πως «η κηδεία ενός κορυφαίου Μητροπολίτη έπρεπε να ικανοποιεί τις ανάγκες των πιστών».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ο Αμφιλόχιος τον Μαϊο κατά τη διάρκεια λαϊκού προσκυνήματος, «δήλωνε θα ήταν καλό εάν οι σύγχρονοι επιστήμονες εφευρίσκουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό … αλλά προτού βρεθεί … υπάρχει ένα εμβόλιο εδώ που έχει ενεργήσει κατά τη διάρκεια των αιώνων» , αναφερόμενος σε έναν ιερέα του 17ου αιώνα. Επίσης, ο Αμφιλόχιος δεν φορούσε συχνά μάσκα, ενώ αντιτέθηκε σθεναρά στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις. 

image