Τρία εμπορικά φορτηγά πλοία, από το Ισραήλ, την Ελλάδα συν ένα με τουρκογεωργιανή νηολόγηση, έσπασαν τον ρωσικό αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα την Κυριακή και αγκυροβόλησαν σε ένα από τα λιμάνια με αποθηκευμένα σιτηρά της Ουκρανίας στο Δέλτα του Δούναβη.

Ads

«Οι αναφορές τριών πολιτικών πλοίων που πλέουν ανεμπόδιστα προς την Ουκρανία μπορεί να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία είτε δεν επιθυμεί είτε δεν είναι σε θέση να επιβάλει τέτοιες έρευνες αυτή τη στιγμή», σημείωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον, DC, σύμφωνα με το forbes.com.

Όπως τόνισε ο Markus Jonsson, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ παρακολουθούσαν τα πλοία καθώς έπλεαν προς το Izmail, ένα μικρό ουκρανικό λιμάνι ακριβώς απέναντι από τη Ρουμανία στον ποταμό Δούναβη.

Τα πλοία πιθανώς θα φορτώσουν σιτηρά στο Izmail και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσουν σε ξένα λιμάνια.

Ads

Το ισραηλινό και το ελληνικό φορτηγό απέπλευσαν βόρεια από το στενό του Βοσπόρου, ενώ το τουρκογεωργιανό Yilmaz Kaptan απέπλευσε δυτικά από τη βόρεια Τουρκία.

Από πάνω τους  περιπολούσαν όχι λιγότερα από τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ: ένα αεροπλάνο περιπολίας P-8 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ένα Challenger του Στρατού των ΗΠΑ με ραντάρ σάρωσης επιφάνειας, ένα drone RQ-4 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ένα αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης E-3 από το ΝΑΤΟ. Κανένα από τα αεροπλάνα δεν φέρει συνήθως όπλα, αλλά μαχητικά του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένων των ιταλικών Eurofighters και των ρουμανικών F-16 – ήταν κοντά στη Ρουμανία.

Τα τρία φορτηγά πλοία δεν έκαναν καμία προσπάθεια να συγκαλύψουν τις προθέσεις τους. Όλοι άνοιξαν τους ραδιοφωνικούς αναμεταδότες τους, καθιστώντας την τοποθεσία και την πορεία τους ορατή σε οποιονδήποτε είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και ιστοσελίδες παρακολούθησης πλοίων.

Ωστόσο, ο ρωσικός στόλος δεν αντέδρασε.