Ads

Με στρατιωτικά πλήγματα σε πολυσύχναστη αγορά και σπίτια της Λωρίδας της Γάζας έσπασε το Ισραήλ την τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε κηρύξει νωρίτερα και η οποία πνίγηκε στο αίμα πλήθους μικρότερων επιθέσεων. Στο χτύπημα που επιχειρήθηκε στην αγορά Σουτζαΐγια τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι γύρω στις 18:00 το απόγευμα, αεροπορική επιδρομή έθεσε ως στόχο την αγορά. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας φωτορεπόρτερ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόταν για το Παλαιστινιακό Δίκτυο Δημοσιογραφίας και Μέσων Ενημέρωσης. Νεκροί είναι και δύο μέλη νοσηλευτικού προσωπικού και ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ads

Εκεχειρία βουτηγμένη στο αίμα
 
Η «ανθρωπιστική εκεχειρία» τεσσάρων ωρών που κήρυξε νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ και μάλιστα σε λίγες μόνο περιοχές της Γάζας είχε απορριφθεί από την Χαμάς που ζητά ολική κατάπαυση πυρός και άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο στρατός ενέκρινε μια προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Η εκεχειρία αυτή θα τηρηθεί από τις 15:00 ως τις 19:00 και δεν θα ισχύει στις περιοχές όπου οι στρατιώτες διεξάγουν ήδη επιχειρήσεις» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός που «ζητά από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης» και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει «σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών».

Τελικά η «εκεχειρία» του Ισραήλ κατέληξε σε 35 νεκρούς Παλαιστίνιους και εκατοντάδες τραυματίες εντός τεσσάρων ωρών. Μόνο την Τετάρτη οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 ενώ συνολικά τις 23 ημέρες της ισραηλινής επιχείρησης η Γάζα μετρά πάνω από 1.400 νεκρούς. 
 
Νέο μακελειό σε σχολείο του ΟΗΕ
 
Το πρωί σημειώθηκε νέο μακελειό σε σχολείο  του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα της Γάζας με 20 Παλαιστίνιους νεκρούς κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών. Οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες του σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, ανέφεραν πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής.
 
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε μια πολιτική δράση ώστε να τερματιστεί άμεσα η σφαγή που διαπράττεται» τόνισε ο Πιερ Κρέενμπιλ, επικεφαλής της UNRWA.

Σκοτώσατε παιδιά στον ύπνο τους
 
«Παιδιά σκοτώθηκαν ενώ κοιμούνταν δίπλα στους γονείς τους στο πάτωμα τάξης σε σχολείο που λειτουργεί ως καταφύγιο του ΟΗΕ. Παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους: αυτό είναι ύβρις για όλους μας, πηγή ντροπής παγκοσμίως. Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το όνειδος» δηλώνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Πιερ Κράχενμπουλ.  
 
«Επισκεφθήκαμε την τοποθεσία και συγκεντρώσαμε στοιχεία. Αναλύσαμε θραύσματα, εξετάσαμε κρατήρες και άλλες καταστροφές. Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι ισραηλινά πυρά χτύπησαν το σχολείο μας, στο οποίο 3.300 άνθρωποι είχαν αναζητήσει καταφύγιο. Πιστεύουμε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών αλλά «πρόκειται για άμαχους, για ανθρώπους που είχαν λάβει εντολή από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους».
 
Για «παγκόσμιο όνειδος» μίλησε ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ είχε ειδοποιηθεί 17 φορές ότι το σχολείο της Τζαμπαλίγια στεγάζει εκτοπισμένους λόγω της στρατιωτικής σύρραξης. «Η τελευταία φορά ήταν λίγες ώρες πριν την επίθεση» δήλωσε και επανέλαβε πως «αρχική εκτίμηση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες είναι ότι το σχολείο χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρομαχικά».

* ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ