Τη ματαίωση ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης με δήλωση του ο επικεφαλής της οργάνωσης Κρις Σπύρου στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Ο κ.Σπύρου δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη, από όπου το πρωί θα ξεκινούσε το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, είπε πως έλαβε από τις τουρκικές Αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική και ότι εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.

Ads

Πριν από την εξέλιξη αυτή, ο Σπύρου μίλησε χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, είπε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσει για ποιο λόγο αντιμετωπίζει διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2006 είχε προσευχηθεί στον ιστορικό ναό.

Το θέμα απασχόλησε τον τουρκικό Τύπο τις τελευταίες δύο μέρες ενώ το Φανάρι έχει αποστασιοποιηθεί από τα σχέδια της οργάνωσης με τον τίτλο «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας».

Χθες, η Sabah δημοσίευσε στις εσωτερικές σελίδες ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Προετοιμασία για προβοκατόρικη λειτουργία στην Αγία Σοφία» όπου αναφέρεται ότι 200 άτομα με επικεφαλής τον Κρις Σπύρου δήλωσαν ότι θα έρθουν στην Κωνσταντινούπολη για να κάνουν λειτουργία στην Αγία Σοφία. Ακόμα δεν έχει διασαφηνιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί η λειτουργία αυτή η οποία ενόχλησε και το Πατριαρχείο που είναι αυτό που δίνει τις άδειες για λειτουργία στην Κωνσταντινούπολη, γράφει το άρθρο, μετά τις αντιδράσεις υπουργών και όχι μόνον. Ο ίδιος ο διοργανωτής της όλης εκδήλωσης, ο Ελληνοαμερικανός Κ. Σπύρου δήλωσε ότι ενημέρωσε με επιστολή τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Ads

Και η Vatan φιλοξενεί στις σελίδες της άρθρο για το σημειώνοντας πως ο προκλητικός Κ. Σπύρου που ενθαρρύνθηκε από την λειτουργία στην Σουμελά και έστειλε επιστολή στον Ερντογάν είπε «δεν χρειάζεται να δοθεί άδεια. Από πότε θεωρείται προβοκάτσια η προσευχή;». Ο αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης είπε για το θέμα ότι «δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι θα γίνει λειτουργία» ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ Δρούτσας είπε ότι θα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στις απόψεις του Πατριαρχείου.

Στην δε Μilliyet η Ασλί Αϊντίντασμπας γράφει σε άρθρο υπό τον τίτλο «Απρόσκλητος επισκέπτης» ότι οι προθέσεις της ομάδας των Ελληνοαμερικανών ένταση στην γραμμή Άγκυρας-Αθήνας: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο λαμπρή ίσως περίοδό τους ενδέχεται να κλονιστούν αύριο λόγω αυτού του απρόσκλητου επισκέπτη που ξεκινάει από την Αθήνα για να έρθει στην Κωνσταντινούπολη». Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι ο Σπύρου, «ο οποίος κατά το παρελθόν υπήρξε σύμβουλος και του δικτάτορα με τα ματωμένα χέρια Μιλόσεβιτς αύριο θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη μαζί με 40 άτομα και ερχόμενος στην Κωνσταντινούπολη θα προσπαθήσει να κάνει λειτουργία στην Αγία Σοφία. Κατά τις επαφές μεταξύ Άγκυρας- Ουάσιγκτον-Αθήνας κρίθηκε ότι ο Σπύρου δεν είναι ένα άτομο που θα πρέπει κάποιος να το παίρνει στα σοβαρά αλλά μπορεί να προκαλέσει εθνικιστικές αντιδράσεις εναντίον των Ελλήνων».

Το Πατριαρχείο, γράφει η εφημερίδα, που είναι ενοχλημένο από την ενέργεια αυτή πήρε θέση κατά του Σπύρου και βρίσκεται σε επαφή με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών. Η ομάδα δεν αναμένεται να παρεμποδιστεί στα σύνορα αλλά δεν θα της επιτραπεί να μπεί στην Αγία Σοφία, σημειώνεται στο άρθρο.

«Διακόσιοι περίπου Έλληνες πρόκειται να ταξιδέψουν στην Πόλη για να τελέσουν λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας αψηφώντας τον τουρκικό νόμο που απαγορεύει τις θρησκευτικές τελετές στο ναό που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο» έγραψε και το πρακτορείο Reuters χθες, σημειώνοντας ότι «Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια τέλεσης λειτουργίας, έχει έδρα στις ΗΠΑ και αποστολή τον «επαναπροσδιορισμό της Αγίας Σοφίας ως οίκου προσευχής για όλους τους Χριστιανούς του κόσμου και έδρα της Ορθοδοξίας, όπως ήταν πριν την άλωση από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453». Μεταξύ των ιδρυτών της Παγκόσμιας Κοινότητας της Αγίας Σοφίας και των δικηγόρων αυτής είναι και ο δικηγόρος του Μπιλ Κλίντον, Λάνι Ντέιβις.

Ο Υπουργός πολιτισμού της Τουρκίας Ertugrul Gunay, πάντως, απέκλεισε την έκδοση σχετικής άδειας, εκτιμώντας ότι η ομάδα των προσκυνητών δεν έχει καλές προθέσεις. «Ο καθένας μπορεί να προσευχηθεί σιωπηρά σ’ αυτό το μέρος αλλά μια ομαδική δραστηριότητα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες ενέργειες και από μέλη άλλων θρησκειών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κ. Gunay τόνισε ότι το κράτος θα λάβει μέτρα αν υπάρξουν προσπάθειες να δημιουργηθεί ταραχή εκ προθέσεως. «Δυστυχώς υπάρχει κάποια ενέργεια φανατικής ομάδας που πηγάζει από το εξωτερικό. Εμείς με τις δυνατότητες συμβολικών λειτουργιών καταβάλαμε προσπάθεια να συμβάλλουμε στη φιλία. Ορισμένοι μουσουλμάνοι πολίτες μας ζήτησαν να γίνει η προσευχή του μπαϊραμίου στην Αγία Σοφία και εμείς τους εξηγήσαμε ότι ένας χώρος ο οποίος υπήρξε περισσότερο από 900 χρόνια εκκλησία και περίπου 500 χρόνια τέμενος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ομαδικές λειτουργίες. Αυτό αντιμετωπίστηκε με κατανόηση και η ανάγκη για την προσευχή του μπαϊραμίου αντιμετωπίστηκε από το τέμενος Σουλταναχμέτ που είναι στην περιοχή. Δεν υπάρχει κάποια πίεση που πηγάζει από το εσωτερικό. Υπάρχει μια προσπάθεια να υποστεί ζημία ο διαθρησκευτικός διάλογος με ενέργειες που πηγάζουν από το εξωτερικό. Πραγματοποιώντας μια εκδήλωση σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως η Αγία Σοφία και απρεπείς ενέργειες προσπαθούν να χαλάσουν την εικόνα αυτή. Ελπίζουμε ότι κανένας δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Εμείς προφυλάσσουμε την Αγία Σοφία ως κόρην οφθαλμού και ο χώρος αυτός των 1500 ετών δεν είναι κατάλληλος χώρος για εκδηλώσεις φανατικών ομάδων. Οι μαζικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν άλλες εκδηλώσεις».