Το θέμα της λειτουργίας που προτίθεται να τελέσει η ομάδα «Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας» στον ομώνυμο ναό στην Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε χθες στο πρωτοσέλιδό της η ακροδεξιά τουρκική εφημερίδα «Γενί Τσαγ».

Ads

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δυο μέρες απόμειναν για την πειρατική λειτουργία στην Αγιά Σοφία» και τίτλο «Προβοκάτσια στην Αγία Σοφία!» στο αντίστοιχο δημοσίευμα, ο συντάκτης, Ονσέλ Ουνάλ, αναφέρει ότι οι Ορθόδοξοι πήραν θάρρος από «το άνοιγμα των εκκλησιών» στο οποίο προχώρησε το κυβερνών κόμμα και μετά την Σουμελά έστρεψαν το βλέμμα τους στην Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, που εδώ και πολλά χρόνια καταβάλει προσπάθειες για να γίνει η Αγία Σοφία εκκλησία, αναμένεται την Παρασκευή στην Ινσταμπούλ συνοδευόμενος από 200 άτομα με σκοπό να τελέσει εκεί παράνομα λειτουργία».

«Παίρνοντας θάρρος από την άδεια που έδωσε η κυβέρνηση για να γίνουν λειτουργίες στη Σουμελά και στο Άχταμαρ (σ.σ. αρμένικη εκκλησία), οι Ορθόδοξοι έστειλαν επιστολές στον Πρωθυπουργό και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, λέγοντας ότι «θα έρθουμε στις 17 Σεπτεμβρίου να τελέσουμε θεία λειτουργία, ακόμη και αν δεν μας δοθεί άδεια».

Ads

Ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, που προτίθεται να τελέσει λειτουργία στην Αγία Σοφία μετά από 557 χρόνια, είναι πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία New Hampshire των ΗΠΑ και Πρόεδρος της οργάνωσης Ενορία Αγίας Σοφίας.

Σε παλαιότερη δήλωσή του την οποία επικαλείται η εφημερίδα, ο Σπύρου έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε άδεια. Έγραψα δύο επιστολές στον Πρωθυπουργό Ερντογάν ενημερώνοντάς τον. Δεν έλαβα απάντηση».

Στην ερώτηση: «Δεν είναι προβοκάτσια αυτό που θέλετε να κάνετε;» ο Σπύρου απάντησε: «Από πότε είναι προβοκάτσια η προσευχή; Ο προφήτης Μωάμεθ είχε ζητήσει να επιδεικνύεται σεβασμός και μην εμποδίζονται οι Χριστιανοί στην τέλεση της θρησκευτικής τους λατρείας. Και σήμερα ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αντιτίθεται στη λειτουργία το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την πλευρά του αντιτίθεται στην πρόθεση των ορθοδόξων των ΗΠΑ να βρεθούν την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, για λειτουργία στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Σε ανακοίνωσή του δηλώνει στις τουρκικές Αρχές ότι αποστασιοποιείται από τη συγκεκριμένη ενέργεια.