«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα και να σκοτώνει αμάχους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο BBC σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε αργά την Παρασκευή (10/11).

Ads

Ο Μακρόν είπε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τους βομβαρδισμούς, εκτιμώντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε το Ισραήλ.

Είπε ότι η Γαλλία «καταδικάζει ξεκάθαρα» τις «τρομοκρατικές» ενέργειες της Χαμάς και ότι ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του, «τους παροτρύνουμε να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς» στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να συμμετάσχουν και άλλοι ηγέτες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας- στις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός, ο Μακρόν είπε: «Ελπίζω να το πράξουν».

Ads

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση στον πόλεμό του με τη Χαμάς, αλλά υποστηρίζει ότι οι μαχητές της οργάνωσης θα εκμεταλλευτούν μια εκεχειρία προκειμένου να ανασυνταχθούν.

Μιλώντας την επομένη της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι., ο Μακρόν δήλωσε ότι το «σαφές συμπέρασμα» όλων των κυβερνήσεων και των οργανισμών που ήταν παρόντες στη σύνοδο αυτή ήταν ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση από το να υπάρξει πρώτα μια ανθρωπιστική παύση, να πάμε σε κατάπαυση του πυρός, η οποία θα (σ.σ. μας) επιτρέψει να προστατεύσουμε. όλους τους αμάχους που δεν έχουν καμία σχέση με τους τρομοκράτες».

«Ντε φάκτο σήμερα βομβαρδίζονται πολίτες, ντε φάκτο. Αυτά τα μωρά, αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος γι’ αυτό και καμία νομιμότητα. Γι’ αυτό και καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.