Ορατός παραμένει ο κίνδυνος για μια γενικευμένη τραπεζική κρίση παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, με τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας να κινούνται ήδη πτωτικά.

Ads

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας έκαναν την αρχή σημειώνοντας πτώση στους δείκτες τους, ενώ τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης υποχώρησαν κατά το άνοιγμά τους.

Συγκεκριμένα, το Παρίσι υποχώρησε 0,83%, η Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,06% και το Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,01%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Παράλληλα, η μετοχή της Credit Suisse κατρακύλησε με απώλειες 62,3%, ενώ η μετοχή της UBS σημείωσε πτώση 8,8%.

Ads

Η μετοχή της Credit Suisse διαπραγματεύεται στα 0,61 ελβετικά φράγκα (0,6578 $) στην προκαταρκτική διαπραγμάτευση, ενώ υποχωρεί και η μετοχή της UBS ΚΑΤΆ 4,73% στα 15,81 φράγκα.

«Οι επόμενες ώρες συναλλαγών θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το εάν η κρίση έχει περιοριστεί», δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank.

Παράλληλα, τα χρηματιστηριακά ταμπλό στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού παραμένουν στο κόκκινο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί στο 3,4%. Πτώση 1,4% καταγράφει και ο Nikkei 225 στο Τόκιο. Ανάλογες οι απώλειες για τον BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, πτώση 0,6% για τον Kospi Seoul και 1,2% για τον S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.

Οι μετοχές των τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Ιαπωνίας –των Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho και Sumitomo Mitsui Financial Group- άνοιξαν με μικρά κέρδη, που όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν.

Εξαφανίζονται πάνω από 17 δισ. επενδύσεων στα ομόλογα ΑΤ1

Ήδη πάντως μεγάλες αναταράξεις έχουν προκληθεί και στην αγορά ομολόγων.

Κι αυτό γιατί η πώληση της Credit Suisse στην ελβετική UBS προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ στους κατόχους ομολόγων, καθώς η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα της πρώτης – αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων – θα αποτιμηθούν στο μηδέν.

Έτσι, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1. Οι εν λόγω επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους δημιουργώντας μια «καταιγίδα» 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής αντανακλά την επιθυμία των αρχών να δουν τους ιδιώτες επενδυτές να «μοιράζονται τον πόνο» από τα προβλήματα της Credit Suisse.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι traders.

Η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει οργή και ερωτήματα στους επενδυτές.

«Αυτό δεν έχει νόημα», λέει στο Bloomberg ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management.

Διευθύνων Σύμβουλος βρετανικής τράπεζας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί ανέφερε στο Bloomberg, «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών».

«Η εκμηδένιση της αξίας των AT1 την ώρα που θα πληρωθούν σημαντικά ποσά οι κάτοχοι μετοχών, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse.

Τα AT1 πληρώνουν υψηλότερους τόκους, καθώς ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές από το κανονικό χρέος.

Τα AT1 ανήκουν συνήθως σε επαγγελματίες επενδυτές ομολόγων και hedge funds, αλλά είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των επενδυτών λιανικής και διαχείρισης περιουσίας στην Ασία.