Την πεποίθησή του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει σύντομα εξέφρασε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, τονίζοντας, ότι αν η Δύση «το παρακάνει», τότε «θα πονέσει πολύ».

Ads

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό κανάλι «Ρωσία-1», ο Λευκορώσος πρόεδρος σημείωσε, ότι «θα τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Υπάρχουν ήδη μεγάλες προϋποθέσεις γι’ αυτό. Αλλά τότε αυτοί οι τρελοί από τη Δύση θα μας δημιουργήσουν πολλά προβλήματα», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Αλλά αν οι χώρες της Δύσης περάσουν αυτές τις γραμμές, τότε θα πονέσουν πολύ».

Ads

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η ουκρανική πλευρά υφίσταται μεγάλες απώλειες, ενώ η Ρωσία έχει προχωρήσει σε ενεργοποίηση της πολεμικής μηχανής της και έχει μάθει πώς να πολεμά στις νέες συνθήκες.

Αυτό, κατά τη γνώμη του, αποδεικνύεται από την καταστροφή των γερμανικών αρμάτων Leopard κατά τη διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Σημείωσε επίσης ότι ο Πούτιν δεν ζήτησε ποτέ από το Μινσκ να συμμετάσχει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Όμως, διαβεβαίωσε ο Λουκασένκο, οι Λευκορώσοι δεν θα επιτρέψουν να «πυροβοληθούν οι Ρώσοι πισώπλατα» και αυτός είναι ο ρόλος της Λευκορωσίας στη σύγκρουση.

Ωστόσο, σε περίπτωση επίθεσης από το Κίεβο, η Λευκορωσία έχει αρκετή δύναμη να απαντήσει, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λουκασένκο ζήτησε να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κατά τη γνώμη του, η Μόσχα και το Κίεβο θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για μια ειρηνική διευθέτηση.