Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα.

Ads

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Την ίδια ώρα, η οργή για την ισραηλινή επίθεση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια αυξάνεται. Οι αρχές της Γάζας κάνουν λόγο για πλέον των 400 νεκρών στον καταυλισμό, ενώ ο διευθυντής του κοντινού ινδονησιακού νοσοκομείου ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε στόχο έναν διοικητή της Χαμάς, με την οργάνωση να αρνείται παρουσία στελεχών της στο σημείο.

Οργή για το χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό

Η Melanie Ward, διευθύνουσα σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians (MAP), δήλωσε ότι «η επίθεση [στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia] σηματοδοτεί ένα νέο χαμηλό σημείο και θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κάλεσμα αφύπνισης για τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολιτικούς παντού».

Ads

«Τα αιτήματά τους για συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο αγνοούνται πλήρως- το Ισραήλ έχει αντίθετα αυξήσει τη σφοδρότητα των αδιάκριτων και δυσανάλογων επιθέσεών του», ανέφερε η Ward σε δήλωσή της.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που «θα δώσει τέλος σε αυτή την αιματοχυσία».

Επίσης, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την «απάνθρωπη στοχοποίηση» του προσφυγικού καταυλισμού, σε ανακοίνωση που κοινοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απάνθρωπη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τελευταία επίθεση στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό «προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού αθώων πολιτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντίστροφη μέτρηση για τα νοσοκομεία

Απευθύνοντας μια «τελική προειδοποίηση» προς τον κόσμο, ο Άσραφ Αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι οι γεννήτριες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και το Ινδονησιακό βρίσκονται μόλις «ώρες μακριά» από την πλήρη διακοπή της λειτουργίας τους.

«Καλούμε όλους τους αδελφούς μας στα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να παρέμβουν επειγόντως και να προμηθεύσουν το νοσοκομείο al-Shifa και το νοσοκομείο της Ινδονησίας με καύσιμα που είναι απαραίτητα για να σώσουν τις ζωές των ασθενών και των τραυματιών», δήλωσε ο al-Qudra κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ενώ μια χούφτα φορτηγά με βοήθεια έχουν επιτραπεί στη χώρα, το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την αποστολή καυσίμων.

Μπάιντεν και Αμπντάλα συμφωνούν να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ επαναβεβαίωσαν την Τρίτη τη δέσμευσή τους να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δυο άνδρες επανέλαβαν επίσης ότι έχει σημασία η προστασία των αμάχων και ότι είναι «κρίσιμο» να εξασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποστούν βίαιο εκτοπισμό από τον θύλακα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η προεδρία των ΗΠΑ.

Στο Ισραήλ την Παρασκευή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί ξανά το Ισραήλ στις 12 Οκτωβρίου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου είχε διαρκέσει σχεδόν οκτώ ώρες. Στο πλαίσιο εκείνης της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.