Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι – για πρώτη φορά – έκανε χρήση μαχητικών ελικοπτέρων στη Λιβύη, πλήττοντας στρατιωτικά οχήματα, αμυντικό εξοπλισμό και τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι.

Ads

«Μαχητικά ελικόπτερα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ενωμένος Προστάτης”», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα προσφέρουν στο ΝΑΤΟ «μεγαλύτερη ευελιξία στο να εντοπίζουμε και στοχεύουμε τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, οι οποίες επιτίθενται σκόπιμα εναντίον αμάχων και κρύβονται σε κατοικημένες περιοχές», τονίζει στην ανακοίνωση ο διοικητής των δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση, ο Καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ. «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα, όταν και όπου κριθεί αναγκαίο, με την ίδια ακρίβεια όπως συμβαίνει σε όλες μας τις επιχειρήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε επίσης ότι στις επιχειρήσεις συμμετείχαν γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα Tigre και Gazelle σε συνεργασία με βρετανικά ελικόπτερα. «Περίπου είκοσι στόχοι καταστράφηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στρατιωτικά οχήματα, αλλά επλήγησαν και υποδομές της διοίκησης του λιβυκού στρατού», είπε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ.

Ads

Εναντίον των ελικοπτέρων εκτοξεύθηκαν πυρά από το έδαφος, αλλά κανένα δεν χτυπήθηκε και όλα επέστρεψαν στο BPC Tonnerre που βρίσκεται ανοικτά της Λιβύης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Γενικού Επιτελείου.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία πάγωσε περιουσιακά στοιχεία 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Καντάφι και του περιβάλλοντός του, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στον ηγέτη της Λιβύης, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Τα εν λόγω κεφάλαια περιλαμβάνουν και τραπεζικούς λογαριασμούς, προσθέτει η εφημερίδα χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, επικαλούμενη έγγραφα του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.