Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Ads

Ο Λαβρόφ έχει μια σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη με ομολόγους του από πολλές άλλες χώρες και έδωσε επίσης συνέντευξη στο αμερικανικό κανάλι CBS News.

Με αφορμή την παρουσία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ότι προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.

Ξαφνικά, η ρητορική της Νότιας Κορέας «έγινε ακόμη πιο εχθρική προς την Πιονγκγιάνγκ», είπε ο Λαβρόφ. «Ακούμε επίσης επιθετική ρητορική στην Ιαπωνία» και γίνεται σοβαρή συζήτηση για την κατασκευή υποδομών του ΝΑΤΟ με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ads

Ο Λαβρόφ είπε ότι ο σκοπός της στρατιωτικής συμμαχίας που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι σαφής:

«Ετοιμάζονται για πόλεμο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».

Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ασιάτες σύμμαχοί τους είχαν επίσης συζητήσει την ανάπτυξη της αμοιβαίας συνεργασίας: «Είναι αρκετά ανόητο πώς το διατύπωσαν, αλλά είπαν κάτι σαν συνεργασία για πυρηνικά όπλα».

Την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις χώρες διεξήγαγαν συνδυασμένες ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην τελευταία επίδειξη δύναμης κατά της πυρηνικά οπλισμένης Βόρειας Κορέας.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις είναι αμυντικού χαρακτήρα και απαραίτητες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων πυρηνικών απειλών από τη Βόρεια Κορέα, γράφει το Associated Press.

Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να επιταχύνει την ανάπτυξη των όπλων του και απειλεί προκλητικά πυρηνική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ασιάτες συμμάχους τους.

Από την άλλη, ο Λαβρόφ είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας «πηγαίνουν καλά, αναπτύσσονται αρκετά ενεργά». «Βλέπουμε ότι η ΛΔΚ προσπαθεί να είναι ανεξάρτητη, να μην χορεύει με τη μουσική κάποιου άλλου», είπε.

Η ευθυγράμμιση μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ έχει εγείρει διεθνή ανησυχία σχετικά με την υποτιθέμενη συνεργασία στον τομέα των όπλων.

Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορηθεί ότι προμήθευσε τη Ρωσία με όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πιθανώς με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και στρατιωτική τεχνολογία. Και οι δύο χώρες έχουν απορρίψει τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον και της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού, πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό τους τελευταίους μήνες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την προθυμία του να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγκγιάνγκ την κατάλληλη στιγμή κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή τον Σεπτέμβριο. Ο Λαβρόφ είπε ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα.