Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της Δύσης, όπως την αποκάλεσε, να προκαλέσει στρατηγική ήττα στη Ρωσία έχει «αποτύχει εντελώς».

Ads

Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) σκοπεύουν να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι που συμφώνησαν σε «μυστική σύνοδο» που έγινε πριν από περίπου 10 ημέρες, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εντωμεταξύ, το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα ότι οποιαδήποτε νέα βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι το μόνο που θα κάνουν οι δαπάνες αυτού του είδους θα είναι να ζημιώσουν την οικονομία της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα Financial Times ανέφερε την Τρίτη πως η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Κατά το δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση αμοιβαίου χρέους προκειμένου να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας στην εκταμίευση ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, επιτρέποντας στην ΕΕ να αποδεσμεύσει γρήγορα τα ποσά προς το Κίεβο.