Η διαρροή των Panama Papers ανοίγει τον δικαστικό ασκό του Αιόλου, αφού φέρνει στο φως χιλιάδες αρχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της παγκόσμιας διαφθοράς και των οικονομικών εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω των φορολογικών παραδείσων – οffshore.

Ads

Οι φορολογικές αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ξεκινούν πρώτες δικαστική έρευνα πάνω σε στοιχεία πελατών του δικηγορικού γραφείου στον Παναμά, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Η φορολογική αρχής της Αυστραλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως διερευνά περισσότερους από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εντοπίσει πάνω από 800 φυσικά πρόσωπα και έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε περισσότερους από 120 εξ αυτών με παροχέα υπεράκτιων υπηρεσιών που βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ», τόνισαν μεταξύ άλλων οι αρχές.

Σημειώνεται ότι η μαζική διαρροή εκθέτει τουλάχιστον 12 νυν και πρώην ηγέτες κρατών του κόσμου, 140 πολιτικούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους χωρών, αλλά και πλήθος επιχειρηματιών, διασημοτήτων ακόμη και ιδρυμάτων και εταιρειών.

Ads

Τα έγγραφα αφορούν πάνω από 214.000 υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Στη λίστα εκτός από πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, υπάρχουν γνωστοί για τη δράση τους εγκληματίες, celebrities αλλά και πασίγνωστοι αθλητές. Τα συνολικά 11,5 εκ. αρχεία δείχνουν πως μια παγκόσμια βιομηχανία δικηγορικών γραφείων και μεγάλων τραπεζών τους πουλά οικονομικό απόρρητο.