Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιας Αφρική) έκανε τα επίσημα εγκαίνια της σήμερα στη Σανγκάη.

Ads

Το περασμένο καλοκαίρι στην Fortaleza της Βραζιλίας, ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι πέντε μεγάλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική, συμφώνησαν να ιδρύσουν δύο σημαντικούς οργανισμούς στον αντίποδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας. Πρόκειται για μια σημαντική ομάδα χωρών που καταγράφει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ παράγει το 20% του παγκοσμίου ΑΕΠ.
ρύθμιση

Η βασική αιτία κατά τους ιδρυτές για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, ήταν η ανεπαρκής   εκπροσώπησή τους στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα αφ’ενός, καθώς και η αυξημένη επιρροή των ΗΠΑ και της Ευρώπης στις χρηματοδοτούμενες περιοχές. Κοντά και τα οφέλη από τις αναθέσεις έργων και προμηθειών που πηγαίνουν κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες.

Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα, επονομαζόμενη και τράπεζα των φτωχών, θα έχει την έδρα της στη Σαγκάη, ο δε πρώτος Διοικητής της θα είναι Ινδός. Κάθε ιδρυτικό μέλος θα συνεισφέρει με 10 δις δολάρια στο αρχικό κεφάλαιο. Ο στόχος είναι τα αρχικά 50 δις δολάρια να αυξηθούν σταδιακά στα 100 με τη συμμετοχή και άλλων κρατών, με μικρότερα όμως μερίδια. Με τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτούνται αναπτυξιακά έργα σε υπανάπτυκτες περιοχές, αλλά επίσης και στις ίδιες τις χώρες εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Ads

Το νέο αποθεματικό ταμείο (Contingent Reserve Arrangement, CRA) θα προικιστεί με 100 δις δολάρια, όπου η Κίνα θα συνεισφέρει με 41 δις, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία με 18 δις και η Νότιος Αφρική με 5 δις δολάρια.

Σκοπός του ταμείου θα είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε όποιο μέλος βρεθεί σε δυσκολίες.

«Η NBD», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, «θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών. Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να υπονομεύσει τους ρόλους των υφιστάμενων τραπεζών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας», χαιρετίζοντας την έναρξη δράσης της Τράπεζας των BRICS.

«Η στήριξη της NDB για την κατασκευή υποδομών θα μειώσει αποτελεσματικά τη στενότητα που περιορίζει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επί μακρόν και θα στηρίξει την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των οικονομιών τους», δήλωσε ακόμη ο υπουργός, προσθέτοντας: «Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης».