Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αβάνα και η εξαίρεση της Κούβας από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις που ξεκίνησαν στις 16:00 ώρα Ελλάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ads

Είχαν προηγηθεί οι πρώτες επίσημες συνομιλίες στην Αβάνα ανάμεσα στον ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο και Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα τέλη Ιανουαρίου. Νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου, οι δύο ηγέτες είχαν ανακοινώσει ταυτόχρονα το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

image

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι δημοσιογράφοι οι οποίοι βρίσκονταν στο κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είδαν για λίγα λεπτά την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Λατινικής Αμερικής Ρομπέρτα Τζέικομπσον να κάθεται σε ένα μεγάλο τραπέζι, απέναντι από τη διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, αρμόδια για θέματα ΗΠΑ Χοσεφίνα Βιδάλ.

Η ατμόσφαιρα ήταν εμφανώς χαλαρή, όμως καμία από τις δύο αξιωματούχους ή τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών δεν έκανε κάποια δήλωση στον Τύπο.

Ads

Σημειώνεται πως οι δύο χώρες έχουν διακόψει τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις από το 1961, αν και το 1977 προχώρησαν στην από κοινού ίδρυση Γραφείων Συμφερόντων, σε Αβάνα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα.