Οι Ιρανοί διαπραγματευτές και αυτοί των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) ξεκίνησαν σήμερα την σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με το Ιράν για να αντιμετωπίσουν την κρίση στο Ιράκ, η Τεχεράνη ζήτησε σήμερα ως αντάλλαγμα για την συνεργασία της να υπάρξει η εν λόγω συμφωνία. 

Ads

«Σήμερα αρχίσαμε την σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται πολλές διαφορές», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από την Βιένη. «Το γεγονός ότι άρχισε η σύνταξη του κειμένου δεν σημαίνει ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1, που είχαν καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία τον Νοέμβριο του 2013, ελπίζουν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία ως τις 20 Ιουλίου, η οποία θα εγγυάται την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την άρση του συνόλου των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Στην αντίθετη περίπτωση η ισχύς της προσωρινής συμφωνίας, που προβλέπει την αναστολή μέρους των πυρηνικών δραστηριότητων και μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων, μπορεί να παραταθεί κατά έξι μήνες για να επιτρέψει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.