Ως αντάλλαγμα για την συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ, το Ιράν ζητά οι συνομιλίες του με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με συνεργάτη του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ρουχανί, εάν υπάρξει η συμφωνία τότε το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων, καθώς οι χώρες της Δύσης υποπτεύονται ότι πίσω από την χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Παρά τις κακές σχέσεις με την Τεχεράνη, οι ΗΠΑ διερευνούν συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επέλαση των σουνιτών ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε προς την Βαγδάτη. Ήδη ο Λευκός Οίκος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποστείλει στρατιώτες σε ιρακινό έδαφος και εξετάζει την επιλογή των αεροπορικών επιδρομών ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση του Νουρι αλ Μαλίκι. Οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ έχουν φτάσει στα 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ, ενώ σήμερα κατέλαβαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας. 

Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ηγετικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζον Μπένερ δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να τείνει χείρα φιλίας προς το σιιτικό Ιράν για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής σουνιτικής εξέγερσης στο Ιράκ. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την Τετάρτη έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ. 

Ads