Μία Αργεντινή δικαστής αναλαμβάνει να διαλευκάνει το θάνατο του Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Φεnteερίκο Γκαρθία Λόρκα to 1936.

Ads

Η τύχη του Γκαρθία Λόρκα παραμένει άγνωστη αφότου μια ανασκαφή το 2009 σε περιοχή κοντά στην ισπανική πόλη Γρανάδα όπου θεωρούνταν ότι είχε ταφεί αποδείχθηκε άκαρπη.

Μετά από τη διακοπή των σχετικών προσπαθειών από τη δικαιοσύνη, μια ισπανική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων με την ονομασία «Ένωση για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης» ζήτησε από την Αργεντινή ομποσπονδιακή δικαστή Μαρία Σερβίνι να αναλάβει την υπόθεση.

Εκείνη δέχθηκε, σύμφωνα και τα αποτελέσματα της έρευνας της αναμένονται.

Ads

Το χρονικό της υπόθεσης Λόρκα

Τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του 1936, ήρθε το τέλος για τον κορυφαίο ποιητή, ζωγράφο, δραματουργό και θεατρικό σκηνοθέτη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτελέστηκε στο Βίθναρ της Ισπανίας πιθανόν από παραστρατιωτικούς οπαδούς του Φράνκο που έθαψαν τη σορό του, μαζί με άλλα τρία άτομα που εκτέλεσαν εκείνη την αυγή σε ομαδικό τάφο.

Το τέλος του πολέμου έφερε μαζί του και την «Συμφωνία για Λήθη», μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατό, η οποία άνοιξε την πόρτα για τη Δημοκρατία με αντάλλαγμα γενική αμνηστία για το καθεστώς του Φράνκο. Στην πορεία εμφανίστηκαν όμως ρωγμές στη συμφωνία.

Η ισπανική κυβέρνηση το 2007, ψήφισε το Νόμο της Ιστορικής Μνήμης, η οποία για πρώτη φορά αναγνώριζε επίσημα τα θύματα της δικτατορίας του Φράνκο. Ο νόμος επιτρέπει σε όποιον έχει αποδείξεις για ομαδικό τάφο να ζητήσει την βοήθεια του κράτους για την εκταφή και την ταυτοποίηση των λειψάνων.

Τον Οκτώβριο του 2008, μετά από μια δεκαετία προσπαθειών από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ισπανίας, ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διέταξε την εκταφή και αναγνώριση των θυμάτων από 19 ομαδικούς τάφους, μεταξύ των οποίων και αυτός όπου θεωρείται του Λόρκα.

Μια εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης του Γκαρθόν, ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας, Χαβιέρ Θαραγόθα, την αμφισβήτησε με το σκεπτικό ότι δεν ενέπιπτε στην αρμοδιότητα του Γκαρθόν η υπόθεση.

Ο δικαστής Γκαρθόν, πιθανόν φοβούμενος την περίπτωση σύμπνοιας του Ανώτατου Δικαστηρίου με τον Θαραγόθα, έστειλε την υπόθεση στα κατά τόπους δικαστήρια, επιχειρώντας έτσι να κρατήσει την υπόθεση ανοιχτή.

 Τελικά δόθηκε το «πράσινο φως» και η οικογένεια του Λόρκα που είχε αρχικά αντιρρήσεις, στο τέλος έδωσε τη συγκατάθεσή της και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2009. Αλλά δεν βρέθηκε τίποτε που να αποδεικνύει ότι εκεί είχε ταφεί ο συγγραφέας του «Ματωμένου γάμου».

Και κάπως έτσι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, από το οποίο βγαίνει ξανά τώρα.