Μια εβδομάδα κρίσιμων και αποφασιστικών διεργασιών για το ποιός θα διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά στις Βρυξέλλες κι όχι μόνο.

Ads

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις Βρυξέλλες  θα γίνουν συνομιλίες για να οριστεί το πρόγραμμα των εργασιών και η εντολή της επόμενης Επιτροπής, ώστε οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πρόσωπο που θα προτείνουν, στη σύνοδο κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου. Παράλληλα στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών στη Μάλτα.

Την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια δείπνου όπου συμμετείχαν έξι ηγέτες από τις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της Ε.Ε., δηλαδή ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο φιλελεύθερος Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε, οι σοσιαλιστές επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα, και δύο πρωθυπουργοί που ανήκουν στο δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς και ο Λετονός Κρισγιάνις Καρίνς, επί της ουσίας τέθηκαν στο περιθώριο οι υποψηφιότητες της Δανής φιλελεύθερης Μαργκρέτε Βεστάγκερ και του Γάλλου συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ αμφισβητήθηκε και η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Βέμπερ βέβαια δεν αναμένετα;ι να το βάλει κάτω.

Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς, αν και δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να υποχωρήσουν σε μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό θεσμικό αδιέξοδο, με δεδομένο ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ΕΛΚ και Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, για πρώτη φορά δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να εκλέξουν από κοινού υποψήφιο και θα πρέπει να πετύχουν ευρύτερες συμμαχίες.

Ads

Σε όλες αυτές τις διαβουλεύσεις αναμένεται να αποσαφηνιστούν τα βασικά ζητήματα ενόψει της συνόδου κορυφής στις 20-21 Ιουνίου, ώστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μπορέσει να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων τόσο για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του οποίου η θητεία λήγει τον Οκτώβριο.

Βέβαια, καθώς οι θέσεις των διαφόρων πλευρών φαίνονται αγεφύρωτες, θεωρείται πιθανό να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.