Εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για το μέλλον της Πορτογαλίας όσο και για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θεωρείται η σημερινή δημοπρασία κρατικών ομολόγων, μέσω της οποίας η Λισαβόνα θα επιχειρήσει να αντλήσει από τις αγορές 1,25 δισ. ευρώ από τη διάθεση τίτλων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας.

Ads

Την ίδια ώρα, σημειώνεται διχασμός στο εσωτερικό της χώρας για το εάν πρέπει τελικά να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με το μέλος του Δ.Σ. της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας, Τεοντόρα Καρντόζο, να δηλώνει πως το καλύτερο που θα μπορούσε να πράξει η Λισαβόνα είναι να αναζητήσει τη διεθνή βοήθεια.

Παράλληλα, στην τελευταία έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας παρατηρεί πως τα ίδια τα μέτρα λιτότητας τα οποία ελήφθησαν για να αποφευχθεί η προσφυγή στο Ταμείο Διάσωσης, είναι αυτά που θα οδηγήσουν και πάλι τη χώρα σε ύφεση. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση του πορτογαλικού ΑΕΠ κατά 1,3% φέτος, έναντι εκτίμησης για μηδενική ανάπτυξη στην αμέσως προηγούμενη έκθεσή της, το φθινόπωρο.

Η Πορτογαλία έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των αγορών και των κερδοσκόπων με την είσοδο του νέου έτους, με την φημολογία να οργιάζει το Σαββατοκύριακο περί πιέσεων από την Κομισιόν στην Πορτογαλία για προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση, μια τέτοια πιθανότητα, είτε για την Πορτογαλία είτε για κάποιο άλλο κράτος-μέλος» δήλωνε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ τη Δευτέρα. Τα σενάρια διέψευσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σώκρατες, με συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Ads

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ακόμα και εάν η σημερινή δημοπρασία κριθεί επιτυχημένη, η χώρα δεν θα αποφύγει τελικά να ζητήσει πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε., καθώς η κυβέρνηση καλείται να δανειστεί από τις αγορές περί τα 20 δισ. ευρώ φέτος, εν μέρει για να καλύψει την αποπληρωμή χρεών με ωρίμανση Απριλίου.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο επιτόκιο που θα διαμορφωθεί σήμερα, με πολλά διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οι οποίες ζήτησαν τελικά βοήθεια, όταν η απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου τους είχε διατηρηθεί πάνω από το 7% για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Παρά την προχθεσινή παρέμβαση από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου συνεχίζει να διατηρείται πάνω από το 7%.

Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα από την περιφέρεια της ευρωζώνης
που προχωρά φέτος σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων μέσα στο νέο έτος. Αύριο, Πέμπτη, η Ιταλία θα πωλήσει ομολόγα ύψους 6 δισ. ευρώ (λήξεως 2015 και 2026) και η Ισπανία 3 δισ. ευρώ (λήξεως 2016).

«Η Πορτογαλία θα πετύχει περισσότερα από όσα είχε δεσμευθεί»

Η Πορτογαλία θα πρέπει «απαραιτήτως» να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους επανέλαβε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. «Η Πορτογαλία φαίνεται πως θα πετύχει περισσότερα από όσα είχε δεσμευθεί και αυτό νομίζω ότι θα κατευνάσει τις πιέσεις των αγορών. Όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 η γαλλίδα υπουργός. Προέβλεψε ακόμα ότι με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων «οι επενδυτές θα δουν με περισσότερη κατανόηση το πορτογαλικό χρέος».