Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, από «BBB-» σε «BB+» με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο οίκος Fitch, υπό τη σκιά των επιδεινούμενων προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εν τω μεταξύ, την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ.

Ads

Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch επισημαίνει τις έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες στην Πορτογαλία, τα υψηλά επίπεδα χρέους και τη δυσοίωνη μακροοικονομική προοπτική της οικονομίας. Εκτός από το μακροπρόθεσμο χρέος σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, η Fitch υποβάθμισε και το βραχυπρόθεσμο χρέος σε «B» από «F3», επίσης με αρνητική προοπτική.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα θα υποχωρήσει στο 3% το 2012. Εφόσον, όμως, δρομολογηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, η ανταγωνιστικότητα της πορτογαλικής οικονομίας θα ενισχυθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κραυγή αγωνίας από Παρίσι

Αμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Inter.

Ads

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Στρασβούργο, ο κ. Ζιπέ ερωτήθηκε εάν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επέμβει άμεσα. «Το ζήτημα επείγει. Θα συζητηθεί σήμερα κιόλας στο Στρασβούργο», είπε.

«Πιστεύω και ελπίζω ότι θα προχωρήσει η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ζιπέ, σημειώνοντας ότι η αναθεώρηση συνθηκών της ΕΕ θα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που θα ενέχει κινδύνους.

Όλι Ρεν: τα προβλήματα εξαπλώνονται και στις «υγιείς χώρες»

Στο μεταξύ, την ανησυχία του ότι η κρίση χρέους εξαπλώνεται πλέον και στις αποκαλούμενες «υγιείς» οικονομίες, των κρατών μελών της ευρωζώνης που προέρχονται από τον «σκληρό πυρήνα» της, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Αφορμή για τη διαπίστωση Ρεν ήταν το γεγονός ότι η Γερμανία δεν κατάφερε να αντλήσει κατά τη χθεσινή δημοπρασία γερμανικών ομολόγων τα ποσά που επιθυμούσε.