Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η αμερικανική οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού με τα στοιχεία να καταγράφουν ιστορική κατάρρευση.

Ads

Συγκεκριμένα η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 9,5% το δεύτερο τρίμηνο και αυτό μεταφράζεται σε βύθιση του ΑΕΠ κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινο διάστημα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο -34,7%. Όπως σημειώνουν οι New York Times τα εν λόγω μεγέθη μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά της Μεγάλης Ύφεσης και της περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Όπως αναφέρει το οικονομικό Euro2Day, η κατάρρευση της οικονομίας οφείλεται κυρίως στη «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών, που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια. «Το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο οδήγησε σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί, η αρχική ανάκαμψη ήταν γρήγορη, αλλά θα παραμείνει μερική, εν μέσω επανεμφάνισης περιπτώσεων κορωνοϊού και φρένου στα σχέδια για restart», σημειώνουν οι οικονομολόγοι Andrew Husby, Eliza Winger και Yelena Shulyatyeva.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η αμερικανική οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο. Σύμφωνα με το Bloomberg, μια σημαντική ανάκαμψη είναι αναμενόμενη, ωστόσο η οικονομία θα παραμείνει σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που ήταν προ πανδημίας για αρκετά χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, εκτιμάται πως η ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο θα αγγίξει το 18%, ωστόσο δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να καλύψει τις απώλειες.  

Ads

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πολλές πολιτείες, κυρίως στο Νότο και τη Δύση, έχουν περιορίσει το άνοιγμα της οικονομίας. Είναι επίσης γεγονός πως οι εξελίξεις με την πανδημία πρωταγωνιστούν και στην πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ο Τραμπ φιλοδοξούσε να επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, ωστόσο η διαχείριση της πανδημίας ήταν καταστροφική και τα ποσοστά του έχουν καταρρεύσει. Σε συνδυασμό με τις τραγικές επιδόσεις της οικονομίας η επανεκλογή του φαντάζει αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολη, καθώς ήδη στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται σημαντικά του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Μπάιντεν. 

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου -όπου αναμένεται η ανάκαμψη- θα δημοσιευθούν στις 29 Οκτωβρίου, μόλις πέντε μέρες πριν από τις εκλογές και ο Τραμπ ποντάρει πολύ στο timing. Δεν είναι τυχαίο πως το αίτημα – βόμβα που κατέθεσε για αναβολή των προεδρικών εκλογών. «Θα έχουμε ένα υπέροχο τρίτο τρίμηνο», ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο Fox News την περασμένη εβδομάδα. «Και το ωραίο είναι ότι τα αποτελέσματα θα βγουν πριν από τις εκλογές», σημείωσε.