Σοκαριστική ήταν η πρώτη επαφή των Κουβανών με την ελεύθερη αγορά των αυτοκινήτων, καθώς την Παρασκευή, όταν και διατέθηκαν προς πώληση αυτοκίνητα για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959, ήρθαν αντιμέτωποι με εξωφρενικές τιμές.

Ads

 
Μέχρι σήμερα το κράτος είχε το μονοπώλιο στις πωλήσεις αυτοκινήτων, τα οποία και διέθετε σε προσιτές τιμές. Μετά την απελευθέρωση οι τιμές εκτοξεύτηκαν. Ενδεικτικά σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, αναφέρεται ότι ένα Peugeot 508 πωλείται έναντι 262.000 δολαρίων όταν στην Βρετανία το ίδιο αυτοκίνητο πωλείται στα 29.000 δολάρια. Σημειώνεται πως ο μέσος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου στην Κούβα αντιστοιχεί περίπου σε 20$, με βάση την ισοτιμία των νομισμάτων.
 
Η απελευθέρωση της αγοράς αυτοκινήτων είναι μια από τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που  προωθεί ο Ραούλ Κάστρο. Πλέον οι Κουβανοί δεν λαμβάνουν ειδική άδεια που τους χορηγούσε το κράτος ώστε να μπορούν να αγοράζουν αυτοκίνητα σε προκαθορισμένες τιμές.
 
«Αυτό είναι τρέλα», ανέφεραν Κουβανοί που επισκέφτηκαν ορισμένα καταστήματα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC, στην Αβάνα. «Οι τιμές είναι εξωφρενικές. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει αυτοκίνητο σε αυτές τις τιμές. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ αυτοκίνητο», τόνισε μια γυναίκα, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για «έλλειψη σεβασμού» από την κυβέρνηση. «Έχουμε μείνει άφωνοι. Έχω εκπλαγεί. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχεδίαζε η κυβέρνηση. Ίσως να πρόκειται για μια δοκιμαστική φάση, όμως οι τιμές είναι υπερβολικές», δήλωσε άνδρας που δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε.
 
Στην Κούβα η πώληση αυτοκινήτων είχε απαγορευτεί από το 1959. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων αναπτύχθηκε μια μαύρη αγορά για τις ειδικές άδειες που σου επέτρεπαν να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο στην ελεύθερη αγορά. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο απελευθερώνοντας την αγορά αυτοκινήτων, επιτρέποντας σε ιδιώτες να πωλούν αυτοκίνητα ο ένας στον άλλον, κάτι που ήταν νόμιμο μέχρι σήμερα μόνο για μοντέλα προ του 1959.

Συνολικά στη Κούβα, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται πως υπάρχουν 650.000 αυτοκίνητα, με τα μισά να βρίσκονται στην κατοχή της κυβέρνησης. Εννέα στις δέκα οικογένειες της Κούβας δεν διαθέτουν αυτοκίνητο ή άλλο μέσο μεταφοράς και κινούνται κυρίως με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι υψηλές τιμές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, οφείλονται κυρίως στην περιορισμένη προσφορά που υπάρχει λόγω των απαγορεύσεων του παρελθόντος, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται πως όλα τα κέρδη θα προσφερθούν για ενίσχυση των υποβαθμισμένων δημόσιων συγκοινωνιών.