Την υποστήριξή του στην αλβανική αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, με την επιλογή του να επισκεφθεί τους Δήμους Τσάιρ (περιφερειακός δήμος Σκοπίων) και Τετόβου, οι οποίοι ελέγχονται από την αλβανική αντιπολίτευση και να μην επιδιώξει συνάντηση ούτε με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, τον Αλί Αχμέτι του DUI, αλλά ούτε και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ads

Ο Άλμπιν Κούρτι επισκέφθηκε την Παρασκευή (11/8) πρώτα τον Δήμο Τσάιρ, όπου συμμετείχε σε τελετή για τη μετονομασία μίας οδού, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Τέτοβο, όπου προς τιμήν του διοργανώθηκε και συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας κυμάτιζε και μία σημαία της “Μεγάλης Αλβανίας”. Για το τελευταίο, έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

«Το γραφείο του πρωθυπουργού θεωρεί ότι η επίδειξη σημαιών που δεν είναι εθνικές σημαίες είναι αντίθετη με τα πρωτόκολλα και τους νόμους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, παρουσία πολιτικών από ξένες χώρες. Ταυτόχρονα, ο τύπος της εικονογραφίας που παρατηρήθηκε στην εκδήλωση, παρουσία υψηλόβαθμού εκπροσώπου ξένης χώρας είναι ακατάλληλος και απαράδεκτος για κράτος μέλος του ΟΗΕ και κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και προς αυτή την κατεύθυνση σας ενημερώνουμε ότι η αστυνομική διοίκηση του Τετόβου λαμβάνει μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» σημειώνεται σε αποψινή ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ σε ανταπόκριση από τα Σκόπια, o δήμαρχος στο Τσάιρ είναι ο Βίσαρ Γκανίου, ο οποίος πρόσφατα, μαζί με κάποια άλλα στελέχη του DUI αποχώρησε από το κόμμα αυτό και μαζί με τον μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρο του DUI, Ίζετ Μετζίτι προχωρούν στο σχηματισμό νέου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο, Κυριακή.
Δήμαρχος στο Τέτοβο είναι ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος “BESA”, Μπιλάλ Κασάμι.

Ads

Στο Τέτοβο, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είχε συναντήσεις με τον Μπιλάλ Κασάμι, τον Ίζετ Μετζίτι και τον αρχηγό ενός ακόμη αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας, τον Άφριμ Γκάσι, ο οποίος ηγείται του κόμματος “Alternativa” (Εναλλακτική).

Από το Τέτοβο, ο Άλμπιν Κούτρι και ο Μπιλάλ Κασάμι ζήτησαν την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το Κόσοβο με την πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου, ενώ ο Άλμπιν Κούρτι απευθύνθηκε και προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, ζητώντας από αυτήν να μην διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σερβία.

«Η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Κόσοβο, την Αλβανία και τη Βουλγαρία και πιο μακριά από τη Σερβία, η οποία δεν αποστασιοποιείται ούτε από τον Μιλόσεβιτς ούτε από τον Πούτιν. Με αυτόν τον τρόπο, η Βόρεια Μακεδονία θα πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ και η περιοχή μας στα Βαλκάνια θα είναι πιο ασφαλής. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να τη βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία» είπε ο Αλμπιν Κούρτι από το Τέτοβο.
Η επίσκεψη αυτή του Αλμπίν Κούρτι σε Τσάιρ και Τέτοβο προκάλεσε την “ενόχληση” του αλβανικού κόμματος DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι. Το συγκεβερνών αλβανικό κόμμα χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή του πρωθυπουργού του Κοσόβου ως «ιδιωτική».

«Η επίσκεψη αυτή του πρωθυπουργού του Κοσόβου στη Βόρεια Μακεδονία θεωρείται ως μία προσπάθεια για εμβάθυνση της συνεργασίας του με την αλβανική αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI, Αρτάν Γκρούμπι.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι ο Άλμπιν Κούρτι, με την επίσκεψη του αυτή στο Τσάιρ και στο Τέτοβο είχε σκοπό να εκφράσει την υποστήριξή του στην αλβανική αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία, όπως και ο ίδιος συχνά εκφράζουν εθνικιστικές απόψεις.

Από την πλευρά του, ο Αλί Αχμέτι του DUI διατηρεί πολλές καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος συχνά επικρίνει τον Άλμπιν Κούρτι. Μάλιστα, κατά την επίσκεψη του Ράμα στην Πρίστινα, πριν από περίπου δύο μήνες, ο Άλμπιν Κούρτι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.