Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, η χρήση προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας σε όλη την Ισπανία, λόγω της έξαρσης μολύνσεων από γρίπη και από Covid-19.

Ads

«Είναι κοινή λογική», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Μόνικα Γκαρθία, τονίζοντας πως «πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους».

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και συνέστησε τη χρήση μάσκας σε ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Αρκετές ισπανικές περιφέρειες είχαν ήδη εκδώσει την περασμένη εβδομάδα εντολή προς ασθενείς, επισκέπτες και το προσωπικό νοσοκομείων να φορούν μάσκες. Η κεντρική κυβέρνηση πρότεινε τη Δευτέρα (8/1) να επεκταθεί το μέτρο σε πανεθνικό επίπεδο.

Ads

Η Ισπανία ήταν μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που κατήργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στην πανδημία Covid-19. Η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν υποχρεωτική μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ σε δομές υγείας και φαρμακεία ήταν υποχρεωτική μέχρι τον Ιούλιο.

Ο κορονοϊός και οι παραλλαγές του «είναι ακόμα πολύ μαζί μας» και κυκλοφορούν όλο και περισσότερο στις κοινότητές μας, είπε σε χθεσινές δηλώσεις της στο Euractiv η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού υπό το πρίσμα της ταυτόχρονης συνύπαρξης τριών ιών.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ παρατηρείται εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ η κυρία Κυριακίδη δήλωσε ότι μια πρόσθετη πρόκληση είναι η συνκυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ασθενειών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνει στους Ευρωπαίους να μένουν στο σπίτι εάν αισθάνονται άρρωστοι και να σκεφτούν σοβαρά τη χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό ή σε δομές υγειονομικής περίθαλψης. Συμβουλεύει επίσης τους πολίτες να ακολουθούν τις εθνικές οδηγίες για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα γρίπης εξαπλώνονται ταχύτερα από εκείνα άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.