Ένα κορίτσι 3 ετών βρέθηκε μετά από 11 μέρες στην περιοχή της Σιβηρίας. Η μικρή Καρίνα χάθηκε μαζί με το σκυλάκι της μέσα σε ένα δάσος, στην απομακρυσμένη Δημοκρατία Σαχά. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα, ο σκύλος της ήταν αυτός που της έσωσε τη ζωή, φροντίζοντας την Καρίνα και οδηγώντας τους διασώστες σε εκείνη. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου.

Ads

Η Καρίνα Τσικιτοβα βρέθηκε ανάμεσα σε χορτάρια, αφότου είχε περιπλανηθεί μακριά από το σπίτι της, στο χωριό Όλομ, προφανώς ακολουθώντας τον πατέρα της Ροντιον, ο οποίος είχε φύγει για να πάει στο χωριό από το οποίο καταγόταν στις 29 Ιουλίου.

Η μητέρα της πίστευε ότι η κόρη της και ο σκύλος είχαν πάει με τον πατέρα της στην περιοχή της απομακρυσμένης Σιβηρίας, αλλά δεν είχε άλλο τρόπο να το ελέγξει λόγω της έλλειψης των τηλεφωνικών συνδέσεων. Η μητέρα ανακάλυψε τη φρικτή αλήθεια τέσσερις μέρες αργότερα και ξεκίνησε η αναζήτηση του κοριτσιού.

Το κορίτσι, που ήταν τριών ετών επέζησε για επτά μέρες τρώγοντας άγρια μούρα και πόσιμο νερό από ένα ποτάμι, ενώ γύρω της περιπλανιούνταν άγριες αρκούδες και λύκοι. Η μικρή Καρίνα έφτιαξε μόνη της ένα κρεβάτι από μεγάλα χόρτα, τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα  στα νότιο δυτικά της Σάχκα το καλοκαίρι. Ωστόσο κατέστησε δυσκολότερο τον εντοπισμό της από τα ελικόπτερα.

«Δύο μέρες πριν βρούμε την Καρίνα, το κουτάβι της ήρθε πίσω στο σπίτι», είπε ο Αφανάσι Νικολάγιεφ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διάσωσης της Δημοκρατίας των Σαχά. «Ήταν η στιγμή, που οι καρδιές μας βυθίστηκαν στο πένθος επειδή πιστέψαμε ότι η Καρίνα χωρίς τον σκύλο της δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Οι νύχτες στην περιοχή είναι κρύες και σε ορισμένα μέρη έχουν ήδη προχωρήσει σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Ads

«Αν αγκάλιαζε το κουτάβι της, σκεφτήκαμε, ότι θα μπορούσε να της δώσει μια ευκαιρία να μείνει ζεστή κατά τη διάρκεια της νύχτας και να επιβιώσει. Έτσι όταν ο σκύλος τη γύρισε πίσω  σκεφτήκαμε ότι «αυτό ήταν», ακόμα κι αν υπήρχαν δυνατότητες να ήταν ζωντανή, οι πιθανότητες είχαν ελαχιστοποιηθεί. Οι καρδιές μας βυθίστηκαν στο πένθος», ανέφερε ο Νικολάγιεφ. Ωστόσο το κουτάβι είχε επιστρέψει για άλλο λόγο καθώς σκοπός του ήταν να οδηγήσει τους διασώστες στο μικρό κορίτσι, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή και τοπικά μέσα, όταν εντοπίστηκε έδειχνε «εκπληκτικά καλά».

Της δόθηκε φαγητό και νερό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε μαζί με την μητέρα της στο νοσοκομείο της περιοχής. Η ίδια είπε στους διασώστες και την οικογένειά της πως όλες αυτές τις ημέρες έτρωγε μούρα και έπινε νερό από το ποτάμι. Την μικρή Καρίνα επισκέφτηκε και ψυχολόγος. «Δεν έχει υποστεί κάποιο ψυχολογικό τραύμα. Μιλάει, αντιδρά φυσιολογικά και θυμάται τι της συνέβη», ανέφερε η ψυχολόγος Αικατερίνα Αντρέεβα.

Η Καρίνα τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Γιακούτσκ και με τη βοήθεια των γιατρών ανακτά σταδιακά τις δυνάμεις της. Το κορίτσι δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς, παρά μόνο γρατζουνιές ειδικά στο πόδι της, καθώς περπατούσε χωρίς παπούτσια για μεγάλο χρονικό διάστημα, και πολλά τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα.