Δύο ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (2/6) οι συνομιλίες του δεύτερου γύρου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο να συζητηθούν οι απαιτήσεις αμφότερων των πλευρών για κατάπαυση του πυρός, αν και οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα είναι χαμηλές.
Η μαζική επίθεση ουκρανικών drones εναντίον στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών της Ρωσίας με πυρηνική ικανότητα την Κυριακή επισκιάζει τον νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων – τον δεύτερο άμεσο διάλογο από το 2022 – που ξεκίνησε τελικά μετά από την ανεξήγητη καθυστέρηση.
Χωρίς κανένα σημάδι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία, η διάθεση στη Ρωσία είναι οργισμένη κατά την έναρξη των συνομιλιών, με bloggers που ασχολούνται με θέματα πολέμου να καλούν τη Μόσχα να ανταποδώσει με ένα ισχυρό χτύπημα κατά του Κιέβου.
Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία επιδιώκει «μια βιώσιμη ειρήνη», προσθέτοντας: «Αυτές οι συνομιλίες θα αποφασίσουν το κοινό μας πεπρωμένο. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις εδώ».
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην ειρηνευτική διαδικασία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι συνομιλίες θα αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Ουκρανία / Μόνη συμφωνία η ανταλλαγή ομήρων – Τηλεδιάσκεψη με Τραμπ
Ο Φιντάν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για την προετοιμασία των σημερινών συνομιλιών, υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε πως η ειρήνη είναι εφικτή».
«Στη σημερινή συνάντηση, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την αξιολόγηση των προϋποθέσεων μιας εκατέρωθεν κατάπαυσης του πυρός, με σκοπό να προχωρήσουμε σε περαιτέρω βήματα», δήλωσε.
Η τουρκική κρατική τηλεόραση έδειξε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές με στρατιωτικές στολές να κάθονται απέναντι από τους Ρώσους ομολόγους τους, ντυμένους με σκούρα κοστούμια.
Οι Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές αντάλλαξαν σημειώματα στα οποία περιγράφουν τις αντίστοιχες οπτικές τους για την κατάπαυση του πυρός, παρατήρησε η τουρκική κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας: «Αυτό δείχνει τη βούλησή τους να ανταλλάξουν απόψεις σήμερα».
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων, παρά τις ανησυχίες της Ουκρανίας ότι η Μόσχα έχει στείλει επανειλημμένα μια ομάδα αποτελούμενη από αναπληρωτές υπουργούς και βοηθούς με ελάχιστη διαπραγματευτική εξουσία, με σκοπό να λειτουργήσουν ως αγγελιοφόροι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Today’s second round of peace talks between Russia and Ukraine in Istanbul has begun, with the Russian delegation looking a little bit more than slightly upset. pic.twitter.com/8yNj1rx7Bn
— OSINTdefender (@sentdefender) June 2, 2025
Ο Φιντάν χαιρέτισε την «πίστη» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις συνομιλίες, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ ότι μόνο μια συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Πούτιν θα έφερνε το ιδανικό αποτέλεσμα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πλαισιωνόταν από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει «παράνομη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει ουκρανικό έδαφος είναι «παράνομες».
Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι επιδιώκει μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να «παγώσουν τα εδαφικά σύνορα σε ένα επίπεδο κοντά στο σημερινό», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί τι θα μπορούσε να σημαίνει για το καθεστώς της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.
Έξω από τις πολυτελείς αίθουσες διαπραγματεύσεων του παλατιού Çırağan, τα δεξαμενόπλοια που πλέουν κατά μήκος του Βοσπόρου υπενθυμίζουν τις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου.
Καθώς οι διαπραγματευτές μιλούσαν, αρκετά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα άλλο που μετέφερε πετρέλαιο έπλεαν κατά μήκος του Βοσπόρου με προορισμό το ρωσικό έδαφος.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τις δυτικές χώρες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πετρελαϊκής βιομηχανίας, εάν η Μόσχα συνεχίσει να δείχνει απροθυμία να συμμετάσχει αποτελεσματικά στις διαπραγματεύσεις.

Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >