Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ότι περικύκλωσε την πόλη της Γάζας, χωρίζοντας ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, θα δυσχεράνει τον έλεγχο του θύλακα από τη Χαμάς.

Ads

«Ολοκληρώσαμε την περικύκλωσή μας, διαχωρίζοντας τα προπύργια της Χαμάς στο βορρά και στο νότο, και αποδεικνύεται αποτελεσματικό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ.

Η έκταση των μαχών κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ασαφής λόγω ενός μπλακ-άουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Γάζα, του τρίτου από την έναρξη του πολέμου, με κάποιες τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις να επιστρέφουν σταδιακά σήμερα, Δευτέρα.

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον 15 ώρες, ήταν παρόμοια με εκείνη που ξεκίνησε κατά την αρχική χερσαία εισβολή του Ισραήλ πριν από 10 ημέρες και περιόρισε κατά πολύ τη δημοσιογραφική κάλυψη για το τι συμβαίνει στον παλαιστινιακό θύλακα. Το BBC δήλωσε ότι ένας από τους δημοσιογράφους του στη Γάζα εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν «οι πιο έντονες αεροπορικές επιδρομές από την αρχή του πολέμου».

Ads

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το μπλακ άουτ έκοψε την πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Γάζα και έχασε ξανά την επαφή με τις ομάδες της εκεί.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι πλέον αναλογικό» δηλώνει ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, αφού επανέλαβε ότι η βελγική κυβέρνηση καταδικάζει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα δεν είναι πλέον αναλογικό».

«Αν κάποιος βομβαρδίσει έναν ολόκληρο καταυλισμό προσφύγων με σκοπό να εξοντώσει έναν τρομοκράτη, τότε δεν νομίζω ότι αυτό είναι πια αναλογικό» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Ντε Κρο πρόσθεσε ότι είναι «απολύτως λογικό» να αναζητείται «μια λύση» για τη Χαμάς, αλλά «το ερώτημα είναι πώς θα πρέπει να βρεθεί η λυση» κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου, της παύσης των μαχών και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων.

«Η χώρα μας δεν παίρνει στρατόπεδο. Αυτό που επιλέγουμε είναι ο τερματισμός της βίας και των χιλιάδων αμάχων θυμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Αποστάσεις παίρνει και η Ιρλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει που χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως «κάτι που πλησιάζει περισσότερο την εκδίκηση».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς. Αυτό που βλέπω να εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς αυτοάμυνα. Μοιάζε με κάτι που πλησιάζει περισσότερο την εκδίκηση. Δεν θα έπρεπε να είμαστε εκεί. Και δεν νομίζω ότι έτσι το Ισραήλ θα εγγυηθεί τη μελλοντική ελευθερία και ασφάλεια» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα.

Ερωτηθείς σήμερα αν έχει μετανιώσει για τη διατύπωσή του περί εκδίκησης και για το αν πιστεύει πως το σχόλιο αυτό έχει δυσχεράνει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ σχετικά με την έξοδο των Ιρλανδών πολιτών από τη Γάζα, απάντησε:

«Όχι, δεν μετανιώνω. Όταν ο Μιχόλ Μάρτιν (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας) και εγώ παίρνουμε τις θέσεις που παίρνουμε, το κάνουμε επειδή πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για πολίτες. Ισραηλινούς αμάχους που έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν, αλλά και Παλαιστίνιους που βιώνουν τώρα μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Από την πρώτη μέρα καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πρέπει να το κάνει με τρόπο αναλογικό και σύμφωνο με το ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής«» στη Γάζα, καθώς επανέλαβε την επείγουσα έκκλησή του για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι «κάτι περισσότερο από μια ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην έδρα του ΟΗΕ σήμερα, Δευτέρα 6/11.

Οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τζαμιά, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, είπε. Η προστασία των αμάχων «πρέπει να είναι υψίστης σημασίας», είπε.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρακολουθούμε. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύρραξη δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η Γάζα «μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών» με εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται καθημερινά, όπως είπε.