Ξεπέρασε τους 10.000 ο αριθμός των νεκρών από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 4.104 παιδιά και 2.641 γυναίκες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ads

Επιπλέον, ο αριθμός των τραυματιών από τις 7 Οκτωβρίου έχει ανέλθει στους 25.408.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με συλλήψεις και καταστροφές υποδομών.

Επιπλέον, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Γάζα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να έχουν σημειωθεί μεγάλες υλικές ζημιές.

Ads

Παράλληλα, τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, μετά από ισραηλινό χτύπημα στον Πύργο Άλ-Γκάφρι που φιλοξενεί και δημοσιογραφικά γραφεία.

Επιπλέον όπως αναφέρει το Al Jazeera, αεροπορική επίθεση που «χτύπησε» το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας προκάλεσε ζημιές στην οροφή ηλιακών πάνελ, την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι λένε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη Λωρίδα βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

ΟΗΕ: «Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

Οι ηγέτες 18 υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων (ΜΚΟ) ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, εκφράζοντας «σοκ και φρίκη» για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών από τη σύγκρουση.

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Έχουν περάσει 30 μέρες. Φτάνει πια», ανέφεραν οι επικεφαλής του ΟΗΕ και των ΜΚΟ.

Οι επικεφαλής του ΟΗΕ και των ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της UNICEF, του UN Women, του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Save the Children, περιέγραψαν τις δολοφονίες τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων τον περασμένο μήνα ως «φρικτές».

«Για σχεδόν ένα μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη σοκαρισμένος από την φρίκη και τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν και διαλύθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, κάλεσαν όλα τα μέρη να σεβαστούν τις «υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία και σχολεία και να επιτρέψουν τη βοήθεια στη Γάζα.

Είναι «απαράδεκτο» ο πληθυσμός της Γάζας να στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών καθώς και να «βομβαρδίζεται στα σπίτια, τα καταφύγια, τα νοσοκομεία και τους χώρους λατρείας του», ανέφερε η δήλωση.

«Έχουν αναφερθεί περισσότερες από 100 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης», ανέφεραν.