Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος πέντε αμερικανικών κατασκευαστριών θα προχωρήσει η Κίνα, σε αντίποινα για την πιο πρόσφατη πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.

Ads

Ειδικότερα, οι αρχές στο Πεκίνο θα παγώσουν τυχόν πόρους των εταιρειών στη δικαιοδοσία τους και θα απαγορεύσουν σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Κίνα κάθε δοσοληψία μαζί τους, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Οι εταιρείες είναι οι BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat και Data Link Solutions.

Για την κινεζική διπλωματία, η πρόσφατη πώληση «υπονομεύει σοβαρά την εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας της Κίνας, θέτει σοβαρά σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».

Ads

Τον Δεκέμβριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις εξοπλισμών αξίας 300 εκατομμυρίων στην Ταϊβάν, για τη βοηθήσει ιδίως να συντηρήσει συστήματα πληροφορικής των ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις όπλων από την Ουάσιγκτον στην Ταϊπέι, που η Κίνα θεωρεί μονομερώς επαρχία της, αποτελούν αιτία συχνών εντάσεων με το Πεκίνο.

Οι κυρώσεις ανακοινώνονται μερικές ημέρες πριν διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, το Σάββατο 13η Ιανουαρίου. Για το Πεκίνο, η επιλογή σε αυτές είναι ανάμεσα στην ειρήνη ή τον πόλεμο.