Την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει πόλεις και κυβερνητικά κτήρια στην ανατολική Ουκρανία ζητώντας δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας ανάλογα με αυτό της Κριμαίας, αιτήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Ads

Αιτία της απόφασης αυτής ήταν ο «βασανισμός μέχρι θανάτου» δύο ανθρώπων, εκ των οποίων ένας πολιτικός, στην ανατολή. Ο πολιτικός, ονόματι Βλαντιμίρ Ρίμπακ, βρέθηκε νεκρός κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών. «Οι τρομοκράτες, που έχουν στην πράξη πάρει ως όμηρο ολόκληρη την περιοχή του Ντόνετσκ, έχουν πάει πλέον πολύ μακριά», σχολίασε ο Τουρτσίνοφ.

Την Τρίτη, βέβαια, ο Μαρκ Εθέρινγκτον, επικεφαλής μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» συζητήσεις με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και για συμφωνία προσπαθειών αποφυγής της βίας. 

Την προηγούμενη φορά που πραγματοποιήθηκε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην ανατολική Ουκρανία κατέληξε σε ένα ακόμη αιματοκύλισμα με νεκρούς εκατέρωθεν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, τόνισε ότι θα πρέπει η Ουκρανία να λάβει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τις ανατολικές επαρχίες όπου οι ρωσόφωνοι έχουν καταλάβει κτίρια, και να αφοπλίσει τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα, που ευθύνεται για τα βίαια και αιματηρά επεισόδια στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου τους περασμένους μήνες. 

Ads

Νωρίτερα το απόγευμα, ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος δέχθηκε πυρά από την πόλη Σλαβιάσνκ, που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας. 

Διαβάστε επίσης: Ζητήματα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο εξετάζει η Δύση

«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες, όμως προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα», αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου.

Ακόμη, η Ρωσία απέλασε την Τρίτη τον πρώτο γραμματέα της καναδικής πρεσβείας ως απάντηση στην αντίστοιχη κίνηση του Καναδά προς τον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Οτάβα. «Στις 22 Απριλίου η διπλωματική αντιπροσωπεία του Καναδά στη Μόσχα ενημερώθηκε για την απέλαση, εντός 14 ημερών, του πρώτου γραμματέα της πρεσβείας» δήλωσε πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

Την ίδια στιγμή, ο Τζον Κέρι, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον είπε πως «κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν ήταν ίσως προφανές για τους μεγάλους ηγέτες της εποχής, αλλά ήταν πιο εύκολο απ’ ό,τι σήμερα, ας πούμε πως ήταν πιο απλό». «Οι επιλογές ήταν λιγότερο ποικίλες, λιγότερο περίπλοκες, με περισσότερες αντιθέσεις, περισσότερο ξεκάθαρες: Κομμουνισμός ή Δημοκρατία. Δύση ή Ανατολή. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αυτή η μεγάλη διαχωριστική γραμμή» πρόσθεσε.