Σε νέες απειλές προς την Μόσχα προέβησαν οι ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία έθεσε στους G7 ζήτημα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ως “μπλόφα”. Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Κριμαία στον ηγέτη των Τατάρων της χερσονήσου, την ώρα που το Κίεβο δημοσιεύει φωτογραφίες στρατιωτών υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Κυρώσεις και προς αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα ζήτησε η Μόσχα ως απάντηση σε αντίστοιχες κινήσεις προς τις τράπεζές της. 

Ads

Σε προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα βρεθεί μπροστά σε «περισσότερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, προέβη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ. Είπε, δε, πως οι ΗΠΑ προσέφεραν 50 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία ως πακέτο βοήθειας για οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση ενώ ανέφερε πως ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να στείλει και άλλη οικονομική βοήθεια καθώς 11,4 εκατομμύρια θα διατεθούν στην σωστή διενέργεια των εκλογών της 25ης Μαΐου. Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης επιπλέον 8 εκατ. δολάρια σε μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια, όπως ασύρματοι και οχήματα, σύμφωνα με τον Μπάιντεν.

Κατά την συνέντευξη Τύπου έγινε ακόμη γνωστό πως Αμερικανοί ειδικοί θα εργασθούν για τη μείωση της εξάρτησης της Ουκρανίας από το ρωσικό αέριο και για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν ένα θέμα που έθεσε στα μέλη της Συνόδου των G7 και η Βρετανία. Σε δηλώσεις του στους Times, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο της Ρώμης, που θα γίνει στις αρχές Μαΐου, για να προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τροφοδοσίας των ενεργειακών δικτύων ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα αποθέματα αερίου που διαθέτει ως γεωπολιτικό εργαλείο.

«Δεν μπορεί να θεωρείται σωστό η Ρωσία να κρατάει άλλες χώρες ομήρους», είπε ο Ντέιβι και πρόσθεσε ότι «έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο, αν όχι τρεις, περιπτώσεις πρόσφατα που η Ρωσία επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το καθεστώς της ως μια ενεργειακή υπερδύναμη με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο».

Ads

Απαντώντας η Μόσχα, που προμηθεύει το 1/3 του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη (το 40% αυτού μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας), έκανε λόγο για μπλόφα. Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, είπε πως «δεν θα μειώσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς, αλλά αν οι δυτικοί εταίροι μας κάνουν αυτό το λάθος, η εντατική δουλειά σε άλλες αγορές θα μειώσει τις απώλειες», προσθέτοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει τη συνεργασία της με χώρες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, την Ινδία και την Κίνα μεταξύ άλλων. 

Ακόμη ζήτησε «να τιμωρηθούν» οι αμερικανικές εταιρείες Visa και Mastercard οι οποίες εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον ρωσικών τραπεζικών ιδρυμάτων που κρίθηκε ότι πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. «Χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί παραβίαση των υπαρχουσών συμφωνιών. Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα ώστε να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα οι εν λόγω ξένοι πάροχοι συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «ας μην κρύβονται πίσω από καταστάσεις της ανωτέρας βίας και διαταγές προέδρων και κοινοβουλίων. Πρέπει να απαντήσουν στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος οικονομικών σχέσεων».

Οι κυρώσεις της Ρωσίας επεκτάθηκαν, όμως, και στους Τατάρους. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Μούσταφα Τζεμίλεφ, παρέλαβε έγγραφο με το οποίο γίνεται γνωστό πως του απαγορεύεται η πρόσβαση στην χερσόνησο αλλά και στην υπόλοιπη Ρώσικη Ομοσπονδία για πέντε χρόνια. Ο Τζεμίλεφ αναχώρησε την Τρίτη για το Κίεβο. Οι Τάταροι, μουσουλμανική μειονότητα της Κριμαίας, τάχθηκαν το Μάρτιο εναντίον της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα που καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Διαβάστε ακόμη: Επιβολή κυρώσεων και κατά του Πούτιν εξετάζουν οι Αμερικανοί

Η κοινότητα αυτή αντιμετωπίζει με δυσπιστία τη Μόσχα από τότε που ο Ιωσήφ Στάλιν (που κατηγορούσε τους Τατάρους ότι είχαν συνεργασθεί με τους Γερμανούς) είχε διατάξει στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τη μαζική απέλασή τους από την Κριμαία προς την κεντρική Ασία. Δεν τους επετράπη να επιστρέψουν στην Κριμαία παρά μετά την περεστρόικα, στο τέλος της σοβιετικής εποχής. Η Ουκρανία ουδέποτε υιοθέτησε νόμο για την αποκατάστασή τους και οι Τάταροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα κυρίως γύρω από την ιδιοκτησία γης.

Πάντως την ώρα που «εποικοδομητικές» συζητήσεις με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στην περιφέρεια Ντονέτσκ είχε σήμερα ο επικεφαλής μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, Μαρκ Εθέριγκτον, το Κίεβο δημοσίευσε φωτογραφίες «Ρώσων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας».