Ανεβαίνουν οι τόνοι της επικίνδυνης διένεξης μεταξύ της Ρωσίας και της νέας ηγεσίας της Ουκρανίας για το μέλλον της Κριμαίας. «Κανείς δεν θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν» διεμήνυσε σήμερα ο ασκών χρέη Προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Γιάτσενιουκ. Την ίδια ώρα πληροφορίες από την Ουκρανική πλευρά αναφέρουν ότι Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία θέτοντας την περιοχή υπό τον απόλυτο έλεγχό τους. Διπλωματικό πυρετό φέρνουν οι ραγδαίες εξελίξεις. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως για την Ουκρανία το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε τη διενέργεια Συνόδου Κορυφής «σύντομα».
Ads
Από ουκρανικής πλευράς αναφέρεται ότι Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία. Εκπρόσωπος των ουκρανών συνοριοφρουρών δήλωσε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ανάπτυξη ρωσικών τεθωρακισμένων κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς. Το δε ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.
Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.
Διαβάστε επίσης:
«Τελεσίγραφο» στις ουκρανικές δυνάμεις από τη Ρωσία
Υπό σκιάν της ουκρανικής κρίσης: Τριγμοί στις παγκόσμιες αγορές
Διώξεις κατά του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» ανακοίνωσε η Ρωσία
Προς ντε φάκτο απόσχιση η ΚριμαίαAds
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι «η Κριμαία δεν παραδίδεται», σημειώνοντας πάντως ότι «για σήμερα δεν υπάρχει στο ‘τραπέζι’ σχέδιο στρατιωτικής δράσης». Από την πλευρά της η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας σε μήνυμά της προς τον ουκρανικό λαό διεμήνυσε ότι «η Ρωσία κήρυξη τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Η Τιμοσένκο αναφερόταν στη συμφωνία για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που υπεγράφη το 1994, μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Βρετανίας, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα. «Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει» πρόσθεσε η Τιμοσένκο.
Από ρωσικής πλευράς ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τις χώρες της Δύσης να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς και να σκεφτούν τον ουκρανικό λαό. «Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας» δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν που επέκρινε τις χώρες της Δύσης επειδή απειλούν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τους G8. Ο δε ρώσος υπ. Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της ημέρας αν θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία.
Πάντως η ομάδα των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7) καταδίκασε την Κυριακή την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και πάγωσε επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του G8, στην οποία μετέχει και η Ρωσία. Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο.
Προειδοποιήσεις βροχή
Ως τη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η Ευρώπη αυτον τον αιώνα χαρακτήρισε τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Όπως είπε, η Βρετανία είναι ανήσυχη για το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να στείλει στρατεύματα και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, πλην της Κριμαίας. O Χέιγκ προειδοποίησε επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το κόστος για τη Ρωσία θα είναι σημαντικό, αν δεν αλλάξει πορεία.
Μια πολιτική λύση προκρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Πρότεινε μάλιστα σε Πούτιν και Ομπάμα να σταλεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων» στην Κριμαία, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν αναίμακτα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Ακόμη δεν είναι αργά να επιλυθεί η κρίση ειρηνικά με πολιτικά μέσα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει «από τη λογική της μετακίνησης στρατευμάτων».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν «πολύ σύντομα» μια σύνοδο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία. «Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες μέλη για να καταλήξουμε σε μια κοινή και σθεναρή απάντηση» στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αποφεύγει πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία και αντίθετα να επιδιώξει τον διάλογο με τις αρχές στο Κίεβο, ενώ έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
«Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός και η διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι ύψιστης σημασίας να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αμέσως μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε ο Μπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα την ουκρανική κρίση.
* Ζωντανή μετάδοση από το RT
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >